fbpx
Сьогодні
19:42 01 Жов 2022

"Заявка змінить динаміку". Кулеба прокоментував рух України до НАТО

Заявка України на вступ до НАТО змінює логіку та динаміку цього процесу. Сьогодні стати членом Альянсу можна швидше, ніж раніше.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його виступ в ефірі національного телемарафону.

"Я нагадаю, що коли ми подавали заявку на членство в ЄС, то реакція деяких столиць теж була вкрай стриманою. Але зрештою ця заявка змінила логіку і динаміку політичного процесу, і ми отримали статус кандидата. Тому нинішня заявка так само змінює логіку і динаміку процесу", – зазначив міністр.

За його словами, механізм вступу до НАТО також змінив досвід Швеції та Фінляндії, які зараз завершують набуття членства без проходження стадії виконання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). Україні також раніше говорили, що без ПДЧ вступити до Альянсу не можна, але тепер зрозуміли, що це можна зробити.

Як писала Рубрика, 30 вересня президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО.

Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до Альянсу без плану дій щодо членства.

На цей крок Україна пішла після проголошення нової анексії президентом росії путіним.

Зазначимо, що диктатор на камери підписав "договори про приєднання" окупованих територій із власними ставлениками на сході й півдні України: у Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: