fbpx
Сьогодні
14:53 01 Жов 2022

Україна засудила затримання гендиректора ЗАЕС та просить світ вплинути на росію для його звільнення

English version here

МЗС України засудило затримання російськими загарбниками генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова

Про це мова йде в оприлюдненій 1 жовтня заяві українського міністерства, повідомляє Рубрика.

Також відомство звернулось за підтримкою до світової спільноти.

"Цей злочин є черговим проявом державного тероризму з боку росії та грубим порушенням міжнародного права. Росія має негайно звільнити Генерального директора ЗАЕС.

Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема ООН, МАГАТЕ та "Групу семи" також вжити рішучих заходів з цією метою", написано у заяві.

МЗС вкотре наголосило на нагальності максимальної мобілізації зусиль світового співтовариства з метою забезпечення демілітаризації та деокупації ЗАЕС.

А також підкреслило, що повернення під контроль України атомної станції є єдиним способом усунення нинішніх загроз у сфері ядерної безпеки.

"Очікуємо посилення тиску на державу-агресора з метою припинення обстрілів російськими окупантами ЗАЕС та інших цивільних ядерних об'єктів на території України, недопущення тиску і репресій проти персоналу ЗАЕС та їхніх родин", підкреслюють у заяві міністерства.

Нагадаємо, що МАГАТЕ звернулося до російської влади з проханням надати роз'яснення у зв'язку з повідомленнями про затримання гендиректора Запорізької АЕС.

Як повідомляла Рубрика, 30 вересня генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий російським патрулем дорогою від станції до Енергодара.

Його автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав'язаними очима відвезли в невідомому напрямку.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: