fbpx
Сьогодні
17:10 30 Вер 2022

У США знайшли дешеву та екологічну заміну газовому опаленню квартир

English version here

Нові теплові насоси не потребують зайвих витрат на встановлення, є більш екологічними та можуть виконувати роль охолоджувача влітку  та нагрівача повітря взимку

У чому проблема?

Відповідно до закону Нью-Йорка, компанія з управління житловими будинками Нью-Йорка (NYCHA) зобов'язана скоротити викиди із будівель на 40% до 2030 року та на 80% до 2050 року. 

Такі викиди утворюються через використання викопного палива взимку, а влітку додаткову шкоду довкіллю завдають кондиціонери, які можуть підвищувати температуру в місті на кілька градусів, що в нинішніх умовах потепління є критичним.

Яке рішення?

Американська компанія-стартап HVAC запропонувала альтернативу, яку гідно оцінили на конкурсі "Чисте тепло для всіх" — стартап отримав 70 мільйонів доларів для реалізації першого етапу: виробництва віконних теплових насосів. 

Як це працює?

Встановлення теплових насосів, які працюють від електрики та набагато менше забруднюють навколишнє середовище, ніж їхні газові опалювальні аналоги, може зіграти велику роль у досягненні амбітних цілей зі скорочення викидів парникових газів.

Теплові насоси використовують холодоагент, який має нижчу температуру кипіння та дозволяє блокам перетворювати холодне повітря на тепло взимку. Це краща альтернатива центральному опаленню одразу з декількох причин:

  • Нова технологія не вимагає використання викопного палива. Насос можна підключити до звичайної розетки 220 Вольт.
  • Потужність пристрою більша, ніж потужність кондиціонеру, разом із тим він не потребує додаткових витрат на встановлення: пристрій можна самостійно  встановити на підвіконні.

Коли це запрацює?

Пілотний проєкт триватиме сім років, за цей час має бути вироблено 300 тисяч пристроїв. Усі вони оснащуватимуть житлові приміщення, якими управляє NYCHA. 

Перші теплові насоси з'являться в домівках вже наступної осені. Згідно з планом NYCHA, у мешканців з'явиться по одному блоку в кожній спальні та вітальні кількох десятків квартир. 

Поки що технологія нова та розрахована на "м'яку" зиму, але перші моделі для холодного клімату компанія планує випустити у 2024 році. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: