fbpx
Сьогодні
14:12 28 Вер 2022

Здавайтесь у полон ЗСУ, саботуйте накази: прокуратура Криму надала поради мобілізованим кримчанам

Мобілізація кримчан на війну проти України є воєнним злочином російської федерації проти українських громадян

Про це інформує Рубрика,посилаючись на прокуратуру Автономної Республіки Крим та міста Севастополь та її керівника Ігоря Поночовного

Зазначимо, що прокуратура АР Крим дала жителям півострова рекомендації на випадок вручення повістки й призову в російську армію.

"Мобілізація, яку проводить рф в окупованому Криму, – черговий воєнний злочини проти громадян України, що мешкають на півострові", наголосив керівник прокуратури.

Поночовний зазначив, що російська влада з 2015 року незаконно примушувала кримчан служити в її збройних силах, щонайменше 34 тисячі осіб потрапили до ЗС РФ.

А з 21 вересня 2022 року, наголосив Поночовний, "кримчан примушують помирати за ідеї "руського міра" у війні проти своїх же громадян".

Відповідно до ст. 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах.

Однак, виконуючи указ президента рф путіна, окупаційна влада в Криму проводить незаконну мобілізацію.

Повістки кримчанам роздають на всій території півострова, особливо в місцях, де переважно проживають кримські татари.

"Наразі покинути територію півострова можливо тільки з дозволу військкоматів, які звісно таких дозволів не дають. Фактично, кримчани знаходяться перед вибором: смерть на війні або 10 років російської в'язниці.

У зв'язку з цим прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі". підкреслив очільник прокуратури.

Прокуратура АРК рекомендує мешканцям півострова:

  • за можливості будь-яким способом покидати територію Криму,
  • ухилятись від отримання повісток,
  • походів до військкоматів.

"Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових, не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури.

Адже, в такому випадку ви будете відповідати за свої дії, як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово.

За найменшої можливості, здавайтесь у полон Збройним Силам України.

Якщо ви отримали повістку з військкомату, вас примусово мобілізували або у вас наявні відомості про інших примусово мобілізованих осіб – надсилайте інформацію до прокуратури автономії", зазначили у прокуратурі.

Для зв'язку з прокуратурою АРК функціонує:

Інформація буде перевірена у рамках відповідного кримінального провадження та врахована при вирішенні питання про наявність чи відсутність у діях особи складу злочину.

Така інформація буде підтвердженням того, що людина не є "добровольцем" із Криму.

"Якщо Ви добровільно приєднаєтесь до ЗС РФ та візьмете участь у війні проти України, ваші дії будуть кваліфіковані, як злочин проти основ національної безпеки". резюмували у прокуратури Криму.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: