fbpx
Сьогодні
17:25 28 Вер 2022

Лубінець розповів про знущання з полонених українських захисників у росії

росіяни фізично знущались з полонених українських захисників, а також не забезпечили їм навіть елементарних побутових умов для життя.

Про це повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець на брифінгу в медіацентрі "Україна-Укрінформ" 28 вересня.

"Місця (утримання – ред.) не були пристосовані до такої кількості людей. Все починалось з процедури захоплення в полон. Зрозуміло, що ніяких юридичних моментів (визнання в статусі полоненого) не було. Далі привозили в місця утримання. Розповсюджена практика – пропускали крізь стрій, де били гумовими кийками, а коли кийки ламались, використовували дерев'яні палиці. Часто змушували довго тримати голови опущеними донизу, називаючи це "вудочки донизу" – той, хто порушив, має отримати додаткові удари.

Під час перебування у цих місцях вкрай мало надавалась їжа та вода. Не надавались засоби особистої гігієни: туалетного паперу не було жодного разу, не давали мило, зубні щітки та пасту. Часто спали просто на бетоні – не давали матраци чи ковдри. Це не виключення, а загальна практика", – зазначив він.

Лубінець додав, що всі звільнені полонені були доставлені в лікарні для першого огляду, і наступного дня їх почали розвозити по різним медичним закладам.

"Абсолютно всі зараз проходять медичне відновлення, далі буде процес реабілітації, і вони прийматимуть рішення щодо продовження або не продовження військової служби", – повідомив омбудсмен.

Довідка

22 вересня стало відомо, що в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них 10 іноземців. росії повернули – кума путіна Віктора Медведчука і 55 російських окупантів.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: