fbpx
Сьогодні
08:58 27 Вер 2022

МАГАТЕ розпочало перемовини щодо створення зони ядерної безпеки на ЗАЕС

English version here

Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) розпочало низку переговорів щодо створення зони ядерної безпеки на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції

Про це інформує Рубрика посилаючись на Телеграм "Енергоатому".

Як зазначили у повідомленні, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі провів зустріч із заступницею держсекретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс.

"У центрі уваги — термінове створення охоронної зони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС.

Пріоритетом залишається робота із забезпечення безпеки ядерних об'єктів України, і підтримка США високо цінується", написав гендиректор у Twitter.

Також Гроссі провів зустріч з генеральним адміністратором Комісаріату з атомної енергетики Франції Франсуа Жаком. Вони, зокрема, обговорили зусилля щодо захисту ядерних об'єктів в Україні.

22 вересня Рафаель Гроссі повідомив про початок переговорів з представниками України та росії щодо створення зони безпеки на окупованій Запорізькій АЕС. Представники МАГАТЕ провели окремі зустрічі з українською та російською сторонами.

Що відбувається на Запорізькій атомній електростанції?

Росія на початку повномасштабної війни захопила 4 березня Запорізьку АЕС.

15 липня в українському "Енергоатомі" повідомили, що росіяни встановлюють ракетні комплекси на території ЗАЕС, із яких обстрілюють район Нікополя.

1 вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула на Запорізьку АЕС в окупованому Енергодарі.

2 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі підтвердив, що після завершення місії на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє представників організації.

5 вересня внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли росіянами Запорізької АЕС, була відімкнена остання лінія, яка з'єднувала станцію із енергосистемою України.

11 вересня 2022 року енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі.

Зараз електроенергія, яка необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки на ЗАЕС, надходить ззовні на станцію від енергосистеми України. Зробити це вдалося завдяки українським фахівцям, які відновили пошкоджені російськими обстрілами лінії електропередач.

17 вересня у МАГАТЕ заявили, що ЗАЕС знову підключена до української енергомережі.

У МАГАТЕ наголошують, що ситуація з ядерною безпекою та охороною на станції залишається нестабільною, зокрема через постійні обстріли. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі підкреслив, що на окупованій ЗАЕС терміново потрібно створити зону ядерної безпеки та захисту.

Очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький заявляв, що окупанти "систематично та свідомо" пошкоджують магістральну мережу в зоні ЗАЕС. Українська розвідка попереджала, що загарбники можуть планувати черговий провокаційний обстріл міста Енергодар та АЕС.

Якщо живлення від енергосистеми України не стане, для потреб на ЗАЕС також є 20 аварійних дизель-генератор

У МАГАТЕ пообіцяли збільшити кількість своїх представників на Запорізькій АЕС.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: