Країни G7 ніколи не визнають псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України: заява

Країни G7 ніколи не визнають псевдореферендуми, організовані російськими загарбниками на тимчасово окупованих територіях України. Також лідери G7 обіцяють продовжити надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та юридичну підтримку Україні.

Про це йдеться в офіційній заяві G7.

«Ми, лідери G7, рішуче засуджуємо фіктивні референдуми, які Росія намагається використати для створення фальшивого приводу для зміни статусу суверенної території України, яка є об'єктом російської агресії. Ці дії явно порушують Статут ООН і міжнародне право і суперечать верховенству права між державами», – заявили лідери G7, підкресливши, що псевдореферендуми, ініційовані Росією та її довіреними особами, не мають жодної юридичної сили чи легітимності.

Лідери G7 також наголосили, що методи організації псевдореферендумів жодним чином не поважають демократичні норми, згадавши і відверте залякування місцевого населення.

«Ці «референдуми» на територіях, які примусово опинилися під тимчасовим контролем Росії, жодним чином не є легітимним волевиявленням українського народу, який послідовно чинив опір спробам РФ змінити кордони силою. Ми ніколи не визнаємо ці референдуми, які є кроком до анексії, і ми ніколи не визнаємо анексію, якщо вона відбудеться», – йдеться у заяві.

Крім того, лідери G7 розкритикували навмисні ескалаційні кроки Росії, включаючи часткову мобілізацію і безвідповідальну ядерну риторику.

«Ми закликаємо всі країни однозначно відкинути ці фіктивні референдуми як спробу Росії прикрити свої порушення міжнародного права. Ми готові накласти подальші економічні витрати на Росію, а також на фізичних та юридичних осіб у Росії та за її межами,  які надають політичну чи економічну підтримку незаконним спробам РФ змінити статус території України», – підкреслили лідери G7.

Країни G7 також пообіцяли подальшу підтримку України.

«Ми непохитні у своїй відданості наданню підтримки, необхідної Україні, щоб відстояти свій суверенітет і територіальну цілісність, захищати себе та вибирати власне майбутнє. Ми продовжуватимемо надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та юридичну підтримку, а також підтримуватимемо зусилля з відновлення України, зокрема через Міжнародну експертну конференцію з відновлення, реконструкції та модернізації України в Берліні 25 жовтня. Ми будемо твердо стояти з Україною стільки, скільки буде потрібно», – наголошується в заяві.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Свіжі дописи

  • Новини

Естонський депутат, який під час марафону на велосипеді зібрав понад €30 тисяч для ЗСУ, зустрівся з Кулебою

Естонський депутат Крісто Енн Вага подолав 1700 кілометрів на велосипеді зі столиці Естонії Таллінна до Києва,… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Литва зміцнює охорону кордону з рф: планують розмістити “парк інженерних засобів”

На литовській частині державного кордону з росією планується розмістити парк інженерних засобів для призупинення можливого… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Основна частина допомоги від Сполучених Штатів надійде в Україну через декілька місяців, – NYT

Сполучені Штати вже передали Україні невеликі партії першої військової допомоги з пакета на 1 мільярд… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Четверта за день: в Україні знову лунає масштабна повітряна тривога через МіГ-31К

Ввечері п'ятниці, 3 травня, в Україні в черговий раз за день оголошено сигнал повітряної тривоги.… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Не думаю, що це правильно, коли солдати НАТО вбивають російських солдатів, – Глава британського МЗС про ідею Макрона

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон застерігає від ідеї Макрона про відправлення військ НАТО в Україну,… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Зеленський: обмін полоненими “всіх на всіх” можливий не тільки після закінчення війни, а й у межах Саміту миру

Президент Володимир Зеленський анонсував, що на саміті миру, який відбудеться цьогоріч у червні у Швейцарії,… Читати більше

Friday May 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.