fbpx
Сьогодні
17:53 23 Вер 2022

Зеленський призначив нового посла в Німеччині: що про нього відомо

English version here

Президент Володимир Зеленський у п'ятницю підписав указ про призначення Олексія Макєєва надзвичайним і повноважним послом України в Німеччині.

Про це йдеться у тексті указу.

Олексій Макеєв наразі є спецпредставником МЗС України щодо санкційної політики і член міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола. На дипломатичній службі він з 1996 року, за цей час працював у тому числі у Берліні та Берні.

Що про нього відомо? Деталі

47-річний Макеєв упродовж тривалого часу був політичним директором Міністерства закордонних справ України, а до Берліна у жовтні він вирушить з посади спеціального представника МЗС України з питань санкційної політики, повідомляє Der Spiegel.

Макеєв, згідно з офіційною біографією на сайті МЗС, народився 1975 року в Києві. Освіту здобував в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Кар'єру дипломата Макеєв розпочав 1996 року. Працював у посольствах України у Швейцарській Конфедерації та Федеративній Республіці Німеччина. Спеціалізується на проблематиці міжнародної безпеки та аналізі зовнішньополітичних процесів.

У 2014–2020 роках обіймав посаду політичного директора МЗС України, після цього був призначений спецпредставником міністерства із санкційної політики.

Макеєв вільно володіє німецькою та англійською мовами, спілкується іспанською та французькою.

"Як і Мельник, Макеєв дуже добре розмовляє німецькою мовою – і, як і Мельник, вже вміє ставити вимоги. В межах дискусії про візи для росіян Макеєв сказав: "Заборона на туристичні візи для росіян є дуже важливою, оскільки посилює соціальний тиск на уряд у Москві", – пише Der Spiegel.

Тож Макеєв, зважаючи на все, продовжить лінію свого попередника. Принаймні, сам Мельник у цьому анітрохи не сумнівається. В інтерв'ю Der Spiegel у серпні наразі чинний посол України в Німеччині сказав: "Можливо, мій наступник хотів би бути милішим і симпатичнішим, поводитися спокійніше, як того хочуть усі дипломати і що насправді є частиною їхньої роботи. Але зрештою мій наступник не матиме іншого вибору, крім як обстоювати наші інтереси твердо й чітко".

Нагадаємо, 9 липня президент Володимир Зеленський звільнив Андрій Мельника з посади посла України у Німеччині. Мельник очолював дипломатичне представництво України в Німеччині вже вісім років, тоді як посли зазвичай повертаються з країни через чотири, щонайбільше шість років.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: