fbpx
Сьогодні
13:31 23 Вер 2022

У Дніпрі створили унікальний медичний бронеавтомобіль "Ковчег": навіщо це рішення

"Ковчег" існує в єдиному екземплярі.

Про це пише видання Інформатор. 

У чому проблема? 

Щодня на війні, на різних ділянках фронту отримують поранення багато українських військових. І майже в усіх випадках важливо вчасно надати медичну допомогу, аби врятувати життя бійцю. Через відсутність відповідної техніки для транспортування, не завжди виходить вчасно вивезти поранених з поля бою. Крім того, щоб вивезти, бійцям спочатку потрібно надати першу домедичну допомогу.

Яке рішення? 

У Дніпрі майстри створили унікальний транспортний засіб, що отримав назву "Ковчег". Це – медичний бронеавтомобіль на базі БТР-60, який невдовзі може стати стабілізаційним пунктом для військових медиків на передовій. Його автор – конструктор і розробник В'ячеслав Ляшенко. В'ячеслав створював "Ковчег" на замовлення. Ідея виникла доволі давно – на базі військової техніки створювати машини широкого спектра дії.

У Дніпрі створили унікальний медичний бронеавтомобіль

Як це працює? 

"Ця машина створена на базі БТР-60, яких у нас багато на складах зберігається, в бойових діях їх вже не використовують. По суті, це донори, з яких це можна тиражувати та виробляти. Великих грошей це не коштує. Ця машина спочатку була створена як туристична, але після 2014-2015 років її переробили у військову. Від БТРа залишились лише дно та ходова. Фактично, ми спочатку її розібрали, обшили 3-мм титановими листами по усьому об'єму, зробили гумову обгортку. Робили "відстріл" – АКМ на осколки вона витримує. Плюс, дно броньоване залишилось з БТР", – розповів В'ячеслав Ляшенко.

Переваг у такого бронеавтомобіля багато. Наприклад, хороша прохідність, надійність, ремонтопридатність.

Характеристики "Ковчега":

  • привід 8х8;
  • 2 турбодизельні двигуни повітряного охолодження (витрати палива – 27-30 літрів на 100 км);
  • бензобак – 500 літрів (можна збільшити до 800 літрів);
  • максимальна швидкість – 80 км/год по трасі, "комфортна" швидкість – 65-70 км/год;
  • вага – 13 тонн (для порівняння, вага БТР-60 – 11,7 тонн)
  • великий запас води – 500 літрів;
  • фільтри хімічного захисту;
  • електростанція (220 В/5 кВт);
  • кондиціонери;
  • кухня з холодильником;
  • душова;
  • декілька автономних печей: 2 дизельні, 1 – на газу/дровах;
  • броньоване переднє і бічне скло 3,5 мм, а також "шторки" з металу.У Дніпрі створили унікальний медичний бронеавтомобіль

"Плюс, завдяки великому об'єму у цю машину можна поставити достатньо велику кількість медичного обладнання, що дозволяє утворити стабілізаційний пункт. Треба буде поставити ще одну електростанцію. Плюс, там можна розмістити нормальний операційний стіл і навколо нього можна буде ходити завдяки великому об'єму. На випадок перевезення, можуть 20-24 осіб сісти, або 10 людей лежачи можна вивезти", – зазначив конструктор.

В'ячеслав Ляшенко вважає, що при належному фінансуванні можна створювати десяток "Ковчегів" за пів року. 

Євген Мироненко, представник благодійного фонду "І на оновленій землі", розповів, що "Ковчег" необхідний у Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова. Там його планують використовувати як стабілізаційний пункт на передовій.

бронеавтомобіль для медиків

В'ячеслав Ляшенко та Євген Мироненко

"Потрібно розуміти, що медики кажуть, що до 20 відсотків хлопців гинуть, тому що бійців не встигають стабілізувати на полі битви. А ця машина призначена, за думкою співзасновника ПДМШ імені Пирогова Геннадія Друзенка, щоб зробити стабпункт. Він буде розташовуватись за 10-15 кілометрів від першої лінії і там будуть стабілізувати важких поранених, щоб потім можна було їх перевозити далі до шпиталів", – розповів Євген Мироненко.

До речі, назву "Ковчег" для цієї бронемашини придумав саме Геннадій Друзенко. Тож наразі мета – зібрати 10 мільйонів гривень, аби викупити "Ковчег" у власника, який спонсорував виготовлення цієї техніки раніше. Якщо бажаєте долучитись – реквізити ви можете знайти за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: