fbpx
Сьогодні
18:06 23 Вер 2022

Тбіліський бар запровадив "візи" для росіян і тепер із ним "воюють" у соцмережах: у чому рішення

Бару стали навмисно занижувати рейтинг у Google та залишати негативні відгуки.

Про це пише інформаційний портал "Новини-Грузія". 

У чому проблема? 

Після початку війни в Україні до Грузії почали масово переїжджати громадяни росії. Декілька опозиційних партій заявили, що ситуація виходить з контролю і запропонували ввести різні заходи, аж до запровадження візового режиму з Росією та мораторію на купівлю нерухомості росіянами.

У правлячій партії Грузії заявляють, що проблема є надуманою і що в країні залишилося на проживання не так багато росіян, як стверджує опозиція, а більшість приїжджають як звичайні туристи.

В той же час, точну кількість громадян Росії, які залишилися в Грузії, зараз не може назвати жодне відомство. Законодавство передбачає безвізове перебування у країні до року. Відомо лише, що за березень-червень 2022 року кількість російських громадян, які в'їхали до Грузії, збільшилася порівняно з минулим роком на 355 відсотків – до 299 094 осіб.

Яке рішення? 

Вже кілька місяців тбіліський бар "Dedaena" пропонує громадянам Росії перед відвідуванням пройти реєстрацію на своєму сайті та відповісти на запитання анкети. Якщо вони відмовляються відповісти на такі питання позитивно, то їм відмовляють в обслуговуванні:

  • Я не голосував за Путіна, він диктатор;
  • Я засуджую російську агресію в Україні;
  • Крим, як і інші спірні території, – це Україна.
  • Абхазія та Цхінвальський регіон – це Грузія.
  • 20% території Грузії окуповані Росією.
  • Через вторгнення РФ кожен 12-й мешканець Грузії став біженцем.
  • Мені подобаються фрази "Російський військовий корабель, йди на х …!" та "Слава Україні!"

         

Ініціатива бару від початку викликала невдоволення окремих туристів, проте не знизила кількість відвідувачів. Бар модний, з ліберальними поглядами, вечірками електронної музики, розташований у парку "Дедаена" – найпопулярнішому місці збору неформальної молоді.

Але останніми днями справжня битва розгорілася в інтернеті – бару стали навмисно занижувати рейтинг у Google та залишати негативні відгуки.

Як це працює? 

Тбіліському бару "Dedaena" оголосили "війну" в російських соцмережах через те, що одне з наймодніших місць у Тбілісі запровадило "візи" для громадян РФ. Образи на адресу бару переросли у погрози всім громадянам Грузії та опинилися у центрі уваги грузинських соцмереж.

Грузинський телеграм-канал Tbilisi_life повідомляє, що "війну бару" оголосив російський телеграм-канал "Мужское государство" – його автор Влад Поздняков навіть опублікував інструкцію – як знизити оцінки бару, і закликав писати коментарі, що містять погрози та образи.

Таким чином, погрози, які з обуренням обговорюють у грузинських соцмережах, належать не російським туристам в Грузії, а "тролям" з Росії. Безліч цих відгуків потрапили в грузинські соцмережі і викликали обурення. І з одного та іншого боку широко використовується ненормативна лексика.

У Dedaena відмовчуватися не стали і теж зробили заяву на своїй сторінці у Facebook:

"Вони намагаються низькими оцінками чинити на нас тиск. Ми не віримо, що людина, яка гордо написала на нашій стіні букву Z, втекла від путінського режиму…

Самопроголошені "хороші" росіяни з "іншої Росії" вимагають, щоб їх зустрічали з посмішкою, їх дратує наша "візова політика". Росіяни, ви тут не вдома, і ніколи не будете. Скоро ми всі разом відсвяткуємо кінець імперіалістичних ідей Росії".

Бар "Dedaena" підтримав журналіст та власник барів "Number 8 Brewery&Bars" та мережі "Black Dog Bar" Зураб Читая:

"Чудові хлопці, гарний бар. Не слухайте всяких мерзотників і провокаторів, у Dedaena немає жодної дискримінації за національною ознакою! У них чітка громадянська позиція: вони не хочуть пускати до себе громадян РФ, які: 

  • А) підтримують Путіна;
  • Б) ніби не підтримують, але вважають, що "не все так однозначно";
  • В) не визнають територіальну цілісність Грузії та України;
  • Г) вважають, що персонал за замовчуванням повинен знати російську мову, якщо "ми платимо гроші!";
  • Д) вважають, що фрази "Слава Україні" або "Російський військовий корабель, йди на…" недоречні і "загалом, давайте без політики!"…

Якщо ви знаєте таких людей, передайте їм і від мене особисто, що я теж не хочу їх бачити у своїх барах", – пише Читая у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: