fbpx
Сьогодні
08:20 21 Вер 2022

Зеленський закликав Сполучені Штати стати лідером гарантій безпеки для України

English version here

Фото: ОПУ

Сполучені Штати Америки повинні спонукати інші демократичні країни більше допомагати Україні, зокрема зброєю

Так заявив Президент Володимир Зеленський під час онлайн-участі в зустрічі "The Clinton Global Initiative".

Про це пише Офіс президента України, "Politico" і Глава країни у Телеграм.

Зазначимо, що окрема панель зустрічі "The Clinton Global Initiative" (CGI) 20 вересня була присвячена Україні. Президент Володимир Зеленський поспілкувався з 42-м президентом США Біллом Клінтоном.

Зеленський подякував США за допомогу Україні й надання зброї. Водночас, він закликав Сполучені Штати спонукати інші демократичні країни надавати більшу допомогу Україні.

"У них є та артилерія, яка нам потрібна, відповідна зброя. І тут політично Сполучені Штати могли б тиснути", – зазначив Зеленський.

Він додав, що це питання неодноразово обговорювалося з конгресменами, сенаторами, а також на рівні президентів.

Глава країни наголосив на важливості збереження єдності вільного світу в питаннях санкційного тиску на агресора. Особливо це стосується тих країн, де є російський лобізм.

За його словами, "дуже важливо не втратити об'єднану Європу – і тоді об'єднаний обсяг цих санкцій точно вдарить і по ВПК росії, і по економіці", і росіяни точно відчують наслідки загарбницької війни для свого гаманця.

На переконання Зеленського, найголовніша санкція, яку необхідно застосувати щодо росії, – це визнати її державою-спонсором тероризму.

Глава держави зазначив, що США для всього цивілізованого світу є індикатором демократії, на який рівняються інші країни. Тому важливо для України, щоб вони залишалися лідерами в нашій підтримці та тиску на росію.

"Коли США дають Україні артилерію, потім інші держави нас підтримують і також надають. Коли США визнають (країну – ред.) спонсором тероризму, демократії Європи також підтримуватимуть цю ініціативу. Тому, коли ви запитуєте в мене, чим США можуть допомогти, – бути лідерами", наголосив президент.

Зеленський закликав світових лідерів відмовитися від нейтралітету у війні проти України.

"Не можна балансувати між добром і злом, світлом і темрявою. Треба обирати сторону. Кожен суб'єкт, кожна держава відкрита, вільна. Тож вони можуть обрати сторону, але не можуть бути посередині", наголосив Глава країни.

Президент заявив, що США та світова спільнота мають змусити росію сісти за стіл перемовин після того, як її війська покинуть територію України.

Він також нагадав, що українська сторона нещодавно презентувала рекомендації щодо гарантій безпеки для України, які підготувала міжнародна робоча група під керівництвом Андрія Єрмака і колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Президент висловився за те, щоб до кола гарантів безпеки України увійшли такі партнери як США, Велика Британія, країни ЄС.

"Я думаю, що дуже важливо, щоб США стали першою країною, яка підпише ці гарантії безпеки з українською стороною", – резюмував він.

Згодом Зеленський назвав своє спілкування з Клінтоном щирим та продуктивним.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: