fbpx
Сьогодні
22:45 21 Вер 2022

Ядерний тероризм — це не проблема України, а загроза планетарного масштабу, - Шмигаль

Ядерний тероризм — це не проблема України, а загроза планетарного масштабу, адже досі людство не зіштовхувалося ні з чим подібним.

На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на заході щодо безпеки цивільних ядерних об'єктів у ситуації збройного конфлікту, який відбувся на полях 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, повідомляє Урядовий портал.

"Навіть у страшному сні цивілізований світ не міг собі уявити, що в ХХІ столітті хтось буде піддавати масованій атаці атомні електростанції. Але сьогодні російські війська тримають зведений курок біля скроні усього світу", – сказав Шмигаль, підкресливши, що від 24 лютого вся Європа стала жертвою ядерного тероризму.

Як наголосив глава уряду, Президент України Володимир Зеленський чітко ставить вимогу демілітаризації Запорізької атомної станції.

"Там і в 30-кілометровій зоні навколо не повинно бути військ, а персонал мусить бути вільним у виконанні своїх професійних обов'язків", — акцентував він.

За словами Прем'єр-міністра України, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі окреслив сім принципів функціонування об'єкта, проте жоден із цих пунктів не виконаний російською стороною.

"Запорізька станція перетворена на потужну військову базу з арсеналом зброї. Вона слугує для росіян живим щитом, аби обстрілювати сусідні міста. Вони знають, що Україна не стрілятиме у відповідь, бо розуміє свою відповідальність. Натомість бачимо обстріли станції росією, відключення АЕС від енергомережі та погрози зупинити роботу енергоблоків", — відзначив Шмигаль і підкреслив, що звична для росіян практика тут може коштувати дуже дорого всьому світові.

Глава українського уряду наголосив, що потрібні рішучі дії, зокрема міжнародна місія ООН та Європейського Союзу, результатом якої стане повна демілітаризація ЗАЕС та навколишньої території, яка повністю перебуватиме під українським контролем із моніторинговою місією МАГАТЕ.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: