fbpx
Сьогодні
12:03 20 Вер 2022

Українські науковці створили новий сорт конопель, з якого можна виготовляти бронежилети та парашути: як працює це рішення

English version here

А ще коноплі – це тканина для пошиття натурального військового одягу. 

Про це повідомили в Інституті сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України.

У чому проблема? 

В умовах війни дуже важливою стала галузь оборонного виробництва: від виготовлення зброї до спорядження амуніцією військового. Важливо, аби це все було виготовлено правильно та з якісних матеріалів, що часом буває проблемно. Також наші військові постійно потребують відповідного одягу і нам важливо, щоб він був якісним, комфортним. Проте не завжди є змога шити з натуральних тканин. 

Яке рішення?

Під час традиційного фестивалю промислових конопель "Hemp Fest", який нещодавно відбувся на Сумщині, фахівці презентували новий сорт посівних конопель "Софія". Цей сорт універсальний щодо використання як волокон, так і насіння. А це подвійні можливості для розвитку різних галузей виробництва, зокрема і оборонної, що особливо важливо в нинішніх умовах.

Українські науковці створити новий сорт конопель, з якого можна виготовляти бронежилети та парашути

Як це працює? 

Технічні коноплі – це основа для виробництва пороху, який не має аналогів у світі, високоякісна сировина для канатів і парашутів. Конопляні волокна ні в чому не поступаються синтетичному кевлару, з якого виготовляють бронежилети. Плити з конопель витримують постріли з бронебійних патронів, при цьому, вони легші за кевларові.

А ще, кажуть фахівці, що коноплі – це тканина для пошиття натурального, дихаючого і практично "вічноживучого" військового одягу, спідньої білизни, яка відмінно себе зарекомендувала у екстремальних умовах, коли відсутні будь-які засоби гігієни. Окрім того, коноплі – це прекрасний еко-матеріал для будівництва і утеплення будівель.

Фото: Інститут сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: