fbpx
Сьогодні
22:45 20 Вер 2022

Рада прив'язала газову ренту до внутрішніх цін на газ

Фото Reuters

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №7732, яким розрахунок ренти за користування надрами тимчасово прив'язано до внутрішніх цін на газ.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

За прийняття законопроєкту №7732 у першому читанні проголосували 264 нардепів, його ухвалення в цілому підтримали 268 депутатів.

"Через військову агресію рфї на території України та її газовий шантаж Європи, ціна на газ в Європі на природний газ почала збільшуватися та досягла рекордних показників – понад 3500 доларів США за 1000 метрів кубічних.

Водночас, в Україні було створено заборону експорту природного газу, що призвело до того, що вартість реалізації продукції є в рази нижче ніж ціна, за якою сплачується рента.

В результаті, велика частина газовидобутку стала збитковою, що призводить до зниження обсягів газовидобутку, що збільшує залежність від імпорту природного газу в Україну", – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонують з 1 серпня 2022 року і до повного скасування заборони на здійснення експорту українського газу прибрати з розрахунку ренти середньоарифметичне значення митної вартості імпорту та котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Натомість передбачається, що розрахунок здійснюватиметься на підставі максимального показника однієї з величин:

  • середньозважена ціна у договорах НАК "Нафтогаз України", укладених у рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;
  • середньозважена ціна продажу природного газу за результатами торгів на організованих товарних ринках без урахування НАК та її "дочок".
  • середнє арифметичне значення середньої ціни UA VTP Gas price на наступний місяць і вона ж на умовах передоплати.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: