fbpx
Сьогодні
13:02 20 Вер 2022

Американські інвестори зібрали $30 млн для фінансування українських стартапів: навіщо це рішення

English version here

Протягом наступних 5-10 років фонд інвестуватиме в 15-20 стартапів на ранній стадії, заснованих українськими підприємцями або в яких працюють українські біженці.

Про це пише The Kyiv Independent.

У чому проблема? 

Багато українських стартапів зазнали втрат через війну і потребують перегляду бізнес-стратегії, яку підірвала і світова фінансова криза. Більше 90% українських стартапів заявили, що шукають фінансової підтримки для продовження роботи та розширення. 

Яке рішення? 

Нью-йоркська компанія FF Venture Capital створила фонд на 30 мільйонів доларів для підтримки українських стартапів. Повідомляється, що фонд Blue & Yellow Heritage є першим західним фондом венчурного капіталу, орієнтованим виключно на український ринок стартапів. 

Американські інвестори зібрали $30 млн для фінансування українських стартапів

"Коли почалася війна, ми хотіли з'ясувати, як ми можемо максимально змінити ситуацію в Україні та втрутитися, щоб заповнити раптову втрату ліквідності в країні", — сказав український венчурний партнер фонду Денис Гурак.

Як це працює? 

Протягом наступних 5-10 років фонд інвестуватиме в 15-20 стартапів на ранній стадії, заснованих українськими підприємцями або в яких працюють українські біженці. Для цього FF Venture Capital має на меті залучити ще 20 мільйонів доларів, щоб загальна підтримка досягла 50 мільйонів доларів. 

Значна частина фінансування для українських стартапів зараз доступна у формі грантів, наданих технологічними гігантами США, такими як Google і Amazon, а також українським державним фондом стартапів, який надає гранти військово-технічним стартапам. 

Зрештою, українська технологічна індустрія має хороший імунітет до криз – для бізнесу в Україні не було легких часів, і все ж українські стартапи зуміли отримати 832 мільйони доларів фінансування лише у 2021 році.

Це точно працює? 

Раніше компанія інвестувала в українські технологічні стартапи. У 2019 році ffVC інвестував у київський стартап Respeecher, який створює голоси, згенеровані для ігор, фільмів, аудіокниг і подкастів. Технологія Respeecher була використана для відтворення голосу юного Люка Скайвокера в останньому епізоді "Мандалорця", додаткового серіалу у всесвіті "Зоряних воєн". 

Співробітники українського технологічного стартапу Respeecher

"Ми зрозуміли, що можемо запропонувати багато цінності та фінансування українським підприємцям, коли вони цього найбільше потребують", — сказав Гурак.

Фонд поки не планує відкривати представництво в Україні – натомість співпрацює з місцевими інвесторами, такими як Гурак, і Міністерством цифрової трансформації України.

Багатьох українських стартапів війна не збентежила, і вони продовжують розвивати свій бізнес. Їм допомогло те, що експерти та стартапи називають "глобальним мисленням". 

Більшість українських стартапів зареєстровані в США та мають офіси по всьому світу. Кожен п'ятий український стартап вважає своїм головним ринком світовий ринок. 

Люди за межами України можуть навіть не знати, що деякі відомі стартапи, такі як Affirm, Grammarly, Revolut і GitLab, були засновані українцями, і зазвичай основна команда працює в Україні.

"В Україні ми бачимо можливість не тільки заповнити поточну прогалину у фінансуванні, але й продовжувати допомагати талановитим командам розвиватися та ставати великими успішними міжнародними компаніями", – йдеться в заяві компанії.

Довідково: FF Venture Capital була заснована британським інвестором Джоном Франкелем і американцем Алексом Катцом у 2008 році в умовах світової економічної кризи. Протягом наступних 12 років фонд інвестував у 140 компаній, заробивши 15 мільярдів доларів. Фонд зосереджується на стартапах, які працюють у сферах фінансових технологій, технологій нерухомості, штучного інтелекту, дронів і робототехніки. Його середня інвестиція становить 700 000 доларів США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: