fbpx
Сьогодні
11:52 19 Вер 2022

Частину мозаїки з Макарова вдалося врятувати: навіщо це рішення

Вдалося відкопати близько 50% мозаїки.

Про це йдеться у дописі Ukrainian Modernism в інстаграмі. 

У чому проблема? 

У березні російська армія активно обстрілювала і зрештою окупувала Макарів. Обстріли пошкодили багато будівель, серед яких був і магазин, фасад якого прикрашала мозаїка. Від магазину лишилися тільки стіни, однак мозаїка повністю вціліла. Але 23 серпня власник хлібного магазину збив мозаїку, а після цього — вивіз її на звалище будівельного сміття.

мозаїка макарів

Мозаїка до початку повномасштабної війни

На такі дії негативно відреагувала спільнота Ukrainian Modernism:

"Монументальні твори, які пережили війну та окупацію, стають новими символами міст, символами боротьби і незламності. Біля мозаїки треба було встановити пам'ятну табличку, з інформацією про мозаїку і звільнення Макарова. Мусимо зберігати нашу культуру та пам'ять про війну, а не нищити їх".

Яке рішення? 

Активісти знайшли і врятували частини знищеної в Макарові мозаїки. За два дні робіт вдалося відкопати близько 50% мозаїки.

"Завдяки небайдужим підписникам мені вдалося знайти точну локацію звалища, і наступного дня ми туди поїхали з командою завзятих бійців культурного фронту", — розповідає засновник Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Частину мозаїки з Макарова вдалося врятувати

Як це працює? 

Активісти два дні поралися в купі битої цегли і щебню, з якими були перемішані залишки мозаїки — назбирали близько 15 важких мішків з уламками та відвезли в Київ. Там її будуть відновлювати студенти та викладачі Академії мистецтв.

Тепер активісти збирають кошти на відновлення мозаїки. Допомогти можна за цим посиланням

Фото: Ukrainian Modernism

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: