fbpx
Сьогодні
Фото 20:39 17 Вер 2022

Київ приєднався до Всесвітнього дня прибирання попри війну

17 вересня 2022 року в Україні відбулась історична соціальна подія глобального масштабу Всесвітній день прибирання "World Cleanup Day". Десятки тисяч учасників у 24 регіонах нашої країни під час традиційного прибирання очистили понад 1200 офіційних локацій. Приєдналися навіть ековідповідальні громадяни Херсонської, Донецької та Луганської областей. До прибирань долучилися також Маріупольський національний та Херсонський державний аграрно-економічний університети! 

Станом на 12 годину 17 вересня 2022 понад 26 000 учасників, прибрали 1200 локацій, та зібрали 192 000 кг сміття частину відправили на переробку. Але прибирання ще тривають, також частина активностей та їх реєстрація буде проходити до 25 вересня включно, тож деталі та підсумки Всесвітнього дня прибирання 2022 в Україні організатори підбиватимуть 1 жовтня 2022 року. 

Всесвітній день прибирання відбувся в Україні попри війну

"Україна – це не просто держава на карті світу. Україна – це наш рідний дім. Ми маємо разом об'єднатися, навести лад і поприбирати у ньому перед Перемогою над російськими окупантами. Доки наші хлопці із ЗСУ день за днем відвойовують кожен клаптик нашої землі, ми, українці, маємо тримати нашу країну у чистоті та порядку. Після повернення усіх наших територій, в Україну почнуть з'їжджатися гості звідусіль. Тож, на нас, як господарях Дому, покладена надважлива місія – прийняти їх в охайній та прибраній Україні Давайте зустрінемо перемогу у чистоті і зробимо це РАЗОМ!" – зазначила лідерка «Let's do it Ukraine» Юлія Мархель.

Активно відбулась подія і у Києві – столиці України. Київська міська державна адміністрація та районні державні адміністрації проводили спільні наради з координаторами та активно готували протягом місяця локації для безпечного прибирання. Організаційно сприяли Департамент міського благоустрою, Департамент суспільних комунікацій, Управління екології та природних ресурсів КМДА, тож громада спільно з комунальниками та гостями міста прибрали 1628 тонн сміття на 42 локаціях у 10 районах столиці. До події на різних локаціях одночасно приєдналися 1802 людини та було залучено 114 одиниць техніки

Всесвітній день прибирання відбувся в Україні попри війну

Реєструйте результат, за посиланням у новинах на сайті letsdoitukraine.org у різних форматах:

  • Для всіх, онлайн – Цифрове прибирання (видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів).
  •  Колективні прибирання на території установ, організацій.
  • Традиційні прибирання (виключно на рекомендованих локаціях органами місцевого самоврядування).
  • Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» (сортування вторинної сировини та відправка на переробку).
  • Розбір завалів та інші формати.

У 2022 році подія пройшла з дотриманням карантинних правил та норм воєнного стану. Усі локації Всесвітнього дня прибирання були рекомендовані органами місцевого самоврядування та попередньо перевірені співробітниками ДСНС на наявність мінно-вибухових предметів; поруч обов'язково було бомбосховище, куди учасники могли спуститися у разі повітряної тривоги. Під час сигналу тривоги волонтери у сховищах проводили цифрове прибирання разом з усіма учасниками.

"Навіть війна не може зупинити українців у бажанні постійно робити свою країну чистішою та кращою. Сьогодні там, де це можливо та безпечно, люди виходять на толоки та разом з усім цивілізованим світом долучаються до Всесвітнього дня прибирання. І хоча цього року в Україні заходи не такі масові, але їх цінність ще більша. Бо вони демонструють згуртованість нашого народу та бажання берегти нашу спільну домівку, середовище, в якому живемо. Адже на відміну від орків, ми знаємо ціну кожному клаптику своєї землі. Міндовкілля вдячне всім українцям, які сьогодні як можуть дбають про наше спільне довкілля та нашу спільну землю", – заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгеній Федоренко.

Всесвітній день прибирання відбувся в Україні попри війну

Також в рамках підготовки до Всесвітнього дня прибирання організатори спільно з військовими розробили спеціальні інструкції з протимінної безпеки "Основи мінно-вибухової справи, безпека цивільних громадян", які важливо знати кожному, провели навчання для волонтерів та координаторів, які може онлайн переглянути кожен. Перед традиційними толоками волонтери проводили інструктажі техніки безпеки, розминки та реєстрували учасників, на деяких локаціях сортували знайдене та здавали в найближчі пункти прийому вторинної сировини.

"Те, що вся Україна сьогодні виходить на Всесвітній день прибирання – це черговий приклад того, що ми надзвичайно сильний та мужній народ. Це приклад того, що ми турбуємося про свою рідну землю, ми прагнемо її очистити, ми піклуємося про неї. І це саме те, що відрізняє нас від окупантів. Рашисти звикли смітити там, де вони живуть і нехтувати своїми земними ресурсами. Ми ж, українці, ставимося з повагою та шаною до своєї Батьківщини і прагнемо її очистити. Ми різні народи і давайте це ще раз доведемо усьому світові!", – заявив фронтмент гурту "Друга ріка" Валерій Харчишин

Українці за кордоном також мали змогу долучитись до міжнародної події, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані. Зокрема, одна з найбільших локацій українців за кордоном  була організована у Барселоні, під час якої екосвідомі українці та іспанці протягом двох годин очистили 5 місцевих пляжів від сміття. Активно долучалась українська громада у країнах: Польща, Німеччина, Італія, Ірландія, Чехія  та інших. 

Всесвітній день прибирання відбувся в Україні попри війну

Щороку до ініціативи "World Cleanup Day" долучаються світові лідери: Президенти ряду країн, а також князь Монако Альберт ІІ, крон принцеса Швеції Вікторія, активістка Гретта Тунберг. В Україні до ініціатив Всеукраїнського молодіжного руху "Let's do it Ukraine" приєднуються представники влади та зіркові амбасадори: Наталка Карпа, Онука, Alyona Alyona, Джамала, Jerry Heil, Світлана Тарабарова, Маша Краш, Марія Мельник, Микита Вакулюк, Марія Мельник, Ілля Ярема, а також ряд блогерів, спортсменів, акторів, ведучих.

"Всесвітній день прибирання – один із найяскравіших, потужних, масових за своїм охопленням волонтерських акцій і у світі, і в Україні. Вона ще раз приверне увагу всього світу до України і демонструватиме нашу силу, єдність і непохитну любов до нашої землі! Щороку до неї приєднуються сотні тисяч наших громадян, у тому числі молодь, для яких акція стала ледь не щорічним святом. Цього року, навіть у складних умовах війни, але з дотриманням норм безпеки, наша молодь бере активну участь в акції!", – зазначив Заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний

У 2022 до ековідповідальних амбасадорів долучились: Олег Виговський, Олег Скрипка, Марія Данілова, KAZKA, TAYANA, Ivan Navi, Вадим Олійник, Анна Добриднєва, В'ячеслав Соломка, Єва Кляцкіна, Анастасія Аверіна, Євгеній Янович, Дмитро Костильов, SHUMEI, YAKTAK. 

Всесвітній день прибирання відбувся в Україні попри війну

На центральній локації у толоці взяли участь: Валерій Харчишин, гурт «Друга ріка», Крістіна Столока, Ілона Гвоздьова, Дмитро Жук, Анна Трінчер. 

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Let's do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let's Do It World», Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World» за підтримки Всеукраїнського молодіжного центру, корпорації Біосфера, в рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти.

Організаційне сприяння: Міністерство молоді та спорту України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України, Державне агентство розвитку туризму України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Український державний центр позашкільної освіти, Обласні державні адміністрації, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадські організації, об'єднання, соціально відповідальний бізнес та медіа. 

Більше деталей та реєстрація результатів прибирань в новинах на сайті letsdoitukraine.org

Хай небо буде мирним, а Україна чистою!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: