fbpx
Сьогодні
15:08 15 Вер 2022

Ваше майно арештували, а ви про це не знаєте: як вирішити таку проблему

Земельні ділянки, будинки, квартири – це нерухоме майно яким власники можуть розпоряджатись на свій розсуд. Однак, буває, що при укладанні угоди купівлі-продажу власника чекають неприємні сюрпризи, наприклад, арешт майна.

Про це розповіли у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

У чому проблема? 

Інколи люди навіть не підозрюють про те, що на їх власність може накладено арешт. Такою власністю не можна вільно розпоряджатись, тобто продати, подарувати, обміняти. Існує декілька випадків, коли власність може бути арештована:

  • У межах кримінального судочинства. Нерухомість може виступати об'єктом злочину чи на неї можуть накласти арешт для забезпечення конфіскації майна у кримінальному провадженні. 
  • У рамках господарського, адміністративного чи цивільного провадження. Об'єкт нерухомості може виступати предметом спору або як забезпечення виконання зобов'язань власника. 
  • Виконавчим написом нотаріус також може накласти арешт. Тоді необхідно оскаржити такий виконавчий напис.
  • Бувають випадки, що арешт на майно накладається за зобов'язаннями іншої особи, наприклад попереднього власника. 

Яке рішення? 

Кожна людина може особисто перевірити чи накладено арешт на нерухомість. Існує декілька способів отримати інформацію щодо стану майна. 

Як це працює? 

  • На сайті ДП "Національні інформаційні системи". Обираємо реєстр "Майно та обтяження"- "Державний реєстр речових прав на нерухоме майно" (наразі-ведуться технічні роботи). Тут кожен охочий може отримати витяг за кілька хвилин, заплативши лише 30 грн. Зокрема, можна дізнатися, хто є власником нерухомості, реєстраційний номер майна та найголовніше – чи не перебуває воно під арештом.
  • Також дані з Державного реєстру речових прав  на нерухоме майно, можна отримати через мобільний додаток Дія, за посиланням . Ця послуга коштуватиме також 30 гривень (може змінюватись вартість послуги, у залежності від обсягу наданої інформації).
  • Ще одним способом з'ясувати яким є стан нерухомості, перевірити чи перебуває майно під арештом – чат-ботом Opendatabot. Завантажити можна як у Телеграмі, так і у Viber.

Для отримання отримання витягу з реєстру нерухомого майна

  • Відкрийте Опендатабот та зробіть запит за власником— введіть ІПН фізичної особи або код ЄДРПОУ юридичної особи.
  • Перейдіть у розділ «Нерухомість, борги, штрафи».
  • Оберіть потрібний об'єкт нерухомості з переліку та сплатіть за його замовлення.
  • Отримайте витяг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: