fbpx
Сьогодні
09:03 10 Вер 2022

ISW: ЗСУ повернули під контроль України 2,5 тисяч квадратних кілометрів Харківщини

Українські військові повернули Україні близько 2500 квадратних кілометрів у Харківській області

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт американського Інституту дослідження війни (ISW).

Американські аналітики зазначили, що це відбулося під час контрнаступу станом на 9 вересня.

Як пише ISW, наразі українські сили, ймовірно, зачищають осередки дезорганізованих російських військ, що опинилися в зоні швидкого наступу українських військ на Куп'янськ, Ізюм та річку Оскіл.

Аналітики вважають, ЗСУ можуть зруйнувати російські позиції навколо Ізюма, якщо вони переріжуть російські наземні лінії зв'язку на північ і південь від Ізюму.

У ISW наголосили, що 9 вересня українські війська продовжували наступ на Куп'янськ та на Ізюм та вживають заходів щодо ізоляції російського ізюмського угруповання військ.

Якщо українцям вдасться відрізати російські наземні лінії зв'язку, то у них буде можливість створити казан навколо Ізюму. Відповідно, це дасть можливість обрушити більшу частину російських позицій на північному сході України, додали в Інституті вивчення війни

У свою чергу, зяк підкреслюють у  ISW, кремль перекидає ресурси на лінію Харків-Ізюм, намагаючись зупинити український контрнаступ.

При цьому москва відмовляється публічно говорити про успіхи України в Харківській області.

Контрнаступ, ймовірно, спонукав президента росії володимира путіна скликати 9 вересня зустріч із вищими російськими силовиками та політичними діячами. Речник кремля пєсков заявив, що Кремль не коментуватиме "ситуацію навколо Балаклії та інші події в зоні "спецоперації".

Контрнаступ в Херсонській області триває одночасно з операціями на лінії Харків-Ізюм.

Українські сили продовжують щодня атакувати російські понтонні і поромні переправи на півдні, проте зберігають сувору оперативну тишу.

Це має мати такий вигляд, ніби українські сили не просуваються.

Ключові висновки

Можливо, українські сили просунулися на північ від Грушівки в напрямку російського логістичного вузла у Великому Бурлуку північно-східної Харківської області.

Українські сили продовжують контрнаступальні операції на півдні України, в тому числі інтердикують російські GLOCS, принижуючи бойовий дух росії.

Російські війська провели наземні штурми на північ від Харкова та через Східну Вісь.

Організація Об'єднаних Націй оприлюднила доповідь, в якій детально описується погане поводження росії з українськими військовополоненими та затриманими цивільними особами.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: