fbpx
Сьогодні
11:26 09 Вер 2022

У Львові працює меблева компанія, яка забезпечує себе та тисячі сімей енергією з відходів: навіщо це рішення

English version here

Обсягів енергії достатньо, щоб забезпечити потреби 8 тис. домогосподарств, тобто життєдіяльність містечка на 10–13 тис. населення.

Про це йдеться у дописі Біоенергетичної Асоціації України у фейсбуці.

У чому проблема? 

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну уряди країн та, український зокрема, вирішили позбуватись будь-яких зв'язків з країною-агресором. Найбільшою проблемою залишається імпорт російського газу. Також однією з проблем в Україні є правильна утилізація відходів.  

Яке рішення? 

Велика львівська компанія "Мебель‐Сервіс" генерує на власній біоТЕЦ теплову та електричну енергію з відходів від власного меблевого виробництва. Підприємство не тільки є енергонезалежним, а й реалізує надлишки виробленої енергії в загальну електромережу країни. Це перша на Львівщині біоТЕЦ, що працює на відходах від меблевого виробництва (деревній трісці).

Потужність об'єкта: 2,2 МВт електричних та 8,0 МВт теплових.

львів біотец

Як це працює?

Щодоби спалюється 110 тонн тріски і продукується 52 тис. кВт•год. електроенергії, з яких в електромережу потрапляє 45 – 47 тис. кВт •год, решта іде на внутрішні потреби.

Таких обсягів енергії достатньо, щоб забезпечити потреби 8 тис. домогосподарств, тобто життєдіяльність містечка на 10–13 тис. населення.

Усі процеси на станції є автоматизованими та управляються програмою.  Функціонування біоТЕЦ забезпечують 14 працівників, які обслуговують станцію.

Компанія мала у своєму розпорядженні територію, де були встановлені лінії деревообробки. Там знайшлося вільних від забудови 2 га землі саме для розміщення біоТЕЦ.

Оскільки тут уже було виробництво, то існувала вся необхідна енергетична інфраструктура. Місцерозташування прекрасне, оскільки значна частина палива для ТЕЦ виробляється поруч.

У Львові працює меблева компанія, яка забезпечує себе та тисячі сімей енергією з відходів

Довідково: Реалізувала проєкт австрійська компанія ICS ENERGIETECHNIK, яка спеціалізується на розробці та встановленні систем виробництва тепла та електроенергії з біомаси. Будівництво тривало близько року, а запуск проєкту відбувся влітку 2018 року. Кредитування об'єкта здійснив австрійський банк на вигідних умовах. Вартість проєкту становила 174 млн грн.

В Україну з Австрії були поставлені топка, паровий котел, пароперегрівач, економайзер та конденсатор турбіни, а також інше обладнання.

Фото: з фейсбук сторінки Біоенергетичної Асоціації України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: