fbpx
Сьогодні
10:13 08 Вер 2022

Хорватія планує заборонити експорт газу, через що може підвищитись напруга у стосунках з Угорщиною

English version here

Хорватія планує заборонити експорт природного газу місцевого виробництва

Про це йде мова в публікації Euractiv, повідомляє ЄП.

Таку заяву зробив міністр економіки Давор Філіпович після зустрічі з представниками MOL у Загребі.

Через це може підвищитися напруга з сусідньою Угорщиною.

Адже, Хорватія та угорська нафтогазова компанія MOL спільно володіють одним із найбільших хорватських комунальних підприємств, нафтогазовим концерном INA.

"Повідомлення, яке я також направив представникам MOL, полягає в тому, що INA планує видобути 703 кубічних мільйони природного газу в 2022 році.

І весь цей газ, що видобувається в Хорватії, повинен за прийнятною ціною надходити хорватським громадянам, установам, лікарням, дитячим садкам", сказав міністр.

"Уряд наступного тижня ухвалить рішення, згідно з яким хорватський газ надходитиме хорватським компаніям та громадянам", наголосив Філіпович.

Йому задали питання, чи це означає, що Загреб фактично заборонить експорт природного газу.

На що міністр сказав, що уряд офіційно накаже INA продавати весь газ, який видобувається в Хорватії хорватським громадянам, установам і компаніям.

Філіпович також дав зрозуміти, що керівництво INA більше не користується підтримкою уряду Загреба. Саме тому генеральний директор INA Шандор Фасимон подав заяву про відставку.

Довідка

MOL є найбільшим акціонером INA з часткою 49,08%, тоді як уряду Хорватії належить трохи менше ніж 45%. Два найбільші акціонери були втягнуті у кілька судових баталій за останнє десятиліття.

У ході останнього скандалу з INA Хорватія заарештувала п'ятьох осіб, у тому числі старшого менеджера INA.

Їх підозрюють в організації схеми з перепродажу природного газу INA третім сторонам.

Як повідомляли, "Газпром" з 1 вересня постачатиме в Угорщину через Сербію на 5,8 мільйонів кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом.

До цього росія погодилась дати Угорщині додаткові 700 мільйонів кубометрів газу після візиту глави угорського МЗС Петера Сійярто до Москви.

Крім того, Управління з атомної енергетики Угорщини видало дозвіл на проєкт "Пакш II" – розширення атомної електростанції "Пакш", яким займатиметься російська державна корпорація "Росатом".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: