fbpx
Сьогодні
10:29 07 Вер 2022

ISW: путін може створити нові "Мінські угоди", використавши звіт МАГАТЕ про ЗАЕС

English version here

Показовий нейтралітет у звіті МАГАТЕ про ситуацію на тимчасово захопленій ЗАЕС може зіграти на руку російським загарбникам

Про це інформує Рубрика, посилаючись на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що президент росії володимир путін може використати цей звіт, щоб запустити процес, аналогічний Мінським угодам.

Нагадаємо, 6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт щодо ситуації на ЗАЕС.

Це відбулося після того, експерти завершили свою місію на станції.

У документі описали численні дії, якими російська окупаційна влада та російські військові загрожують безпеці ЗАЕС.

Проте, у звіті не намагаються визначити, хто відповідальний за обстріли станції. Експерти МАГАТЕ закликали неодноразово "усі відповідні сторони" вжити заходів для покращення ситуації.

Водночас у доповіді визнають, що росія розмістила свій військовий персонал та техніку в різних місцях станції, що обмежує доступ персоналу до низки приміщень.

Аналітики вважають, що звіт МАГАТЕ є "зашифрованим засудженням дій росії, якими та створює та закріпляє небезпеку ядерної катастрофи в Україні".

Однак, в ISW наголошують, що стриманість та показовий нейтралітет звіту "може затьмарити надзвичайно очевидну російську діяльність", яка підриває безпеку АЕС.

Так, президент росії володимир путін може спробувати використати побоювання, які викликають дії російських окупантів, щоб змусити МАГАТЕ та міжнародну спільноту визнати право росії експлуатувати ЗАЕС.

А це росія може зобразити як фактичне визнання окупації українського півдня росією.

У дещо зашифрованій формі МАГАТЕ визнає Україну законним оператором ЗАЕС і стороною, відповідальною за її безпеку й дотримання міжнародного права.

Тож МАГАТЕ не може напряму залучати росію до консультацій щодо роботи станції.

Принаймні мовчазно не визнаючи, що росія має право на такі консультації, зазначають в ISW.

На думку аналітиків, путін може спробувати скористатися стриманістю звіту для того, щоб створити процес, аналогічний Мінським угодам.

У межах цих домовленостей росію розглядали як нейтральну сторону, а не як учасницю війни:

"мовчазно приймаючи твердження путіна, що Україна перебувала в громадянській війні, а не боролася з російською агресією".

Довідка

Нагадаємо, що 1 вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула на Запорізьку АЕС в окупованому Енергодарі.

5 вересня чотири з шести учасників місії МАГАТЕ завершили роботу та покинули територію Запорізької АЕС, на станції лишилося двоє представників організації.

6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де зокрема поділилося даними про візит місії на ЗАЕС.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: