fbpx
Сьогодні
17:15 06 Вер 2022

Родичі полонених закликали ООН застосувати дієві механізми розслідування теракту в Оленівці

English version here

Фото: t.me/inapalm

Родичі українських військовополонених закликали ООН застосувати дійсно дієві та невідкладні механізми розслідування теракту в Оленівці.

Про це вони заявили на брифінгу, передає "Укрінформ".

Дружина полоненого "азовця", керівник ГО "Жінки зі сталі" Наталя Зарицька від імені всіх родичів військовополонених заявила: "Ми закликаємо ООН застосувати дійсно дієві та невідкладні механізми розслідування теракту в Оленівці, а також змусити росію виконувати норми міжнародного гуманітарного права. Сьогодні жодна норма Женевської конвенції про поводження з військовополоненими не виконується росією".

Зарицька нагадала, що через 25 днів після трагедії в Оленівці, а саме 22 серпня, ООН створила групу з розслідування теракту в цій колонії. Генеральний секретар ООН повідомив, що вирішив направити місію з виявлення та встановлення фактів трагедії в Оленівці. Але представник Генсека ООН повідомив, що комісія поки не може розпочати розслідування, оскільки ситуація на місці події залишається небезпечною для візиту представників ООН.

«Важко давати оцінку цій заяві. Але ми розуміємо, що створення комісії без доступу до місця скоєння злочину не допоможе добитися справедливості щодо українських захисників, які, перебуваючи в полоні, були підступно вбиті та поранені. Це кричуще порушення всіх міжнародних домовленостей та гарантій», – зауважила дружина «азовця».

Вона підкреслила, що той факт, що навіть ціла потужна місія ООН не може пробитися до місця публічної страти військовополонених, так само, як не може туди дістатися одна з найстаріших міжнародних організацій МКЧХ (Міжнародний Комітет Червоного Хреста), свідчить про те, що "наші військовополонені перебувають у смертельній небезпеці".

"Якщо світ боїться визнати реальний стан справ і не зупинить зло тероризму в його оленівському прояві, нам варто очікувати ще страшніших і кривавіших масових злочинів та жорстоких розправ… Ми вимагаємо справедливості і притягнення до відповідальності утримувача наших військовополонених – російської федерації", – наголосила Зарицька.

Їі підтримала адвокат Анна Калинчук, яка здійснює супровід деяких військовополонених, у тому числі захисників "Азовсталі".

Вона ще раз підкреслила, що є Женевська конвенція про поводження з військовополоненими, і російська федерація є учасником цієї конвенції.

"Відповідно МКЧХ має право ставити питання уряду російської федерації, що саме російська федерація робить, щоб дотримуватися умов цієї конвенції. А якщо вона не дотримується умов цієї конвенції, то відповідно, МКЧХ і ООН мають можливості карати російську федерацію за недотримання норм», – підсумувала адвокат.

Довідка

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені полку "Азов", стався потужний вибух. Багато військовополонених загинули та отримали тяжкі поранення.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії "Вагнер".

Минуло 40 днів від теракту в Оленівці, де загинули та отримали поранення українські військовополонені, але належної реакції цивілізованого світу на цей злочин досі не відбулося. Родичі військовополонених нічого про своїх рідних не знають.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: