fbpx
Сьогодні
13:53 05 Вер 2022

Плачков заявив, що звіт МАГАТЕ щодо ЗАЕС може стати основою для санкцій проти росатома

Фото: Укрінформ

Звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про місію на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) може стати основою для введення санкцій проти росатома.

Таку думку висловив на брифінгу ексголова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков, передає "Укрінформ".

"МАГАТЕ має технічний мандат від Організації об'єднаних націй. Думаю, якщо звіт буде достатньо чесним, то він може стати плацдармом і щодо відсторонення росіян від прийняття рішень у міжнародних організаціях, і, на мій погляд, це основа для накладання санкцій на росатом", – сказав Плачков.

Загалом, експерт позитивно оцінив факт проведення інспекції МАГАТЕ на тимчасово окупованій АЕС. Він зазначив, що місія мала розібратись в основних моментах: нерозповсюдження ядерного матеріалу; у "ресурсності" атомної станції (морально-психологічний стан персоналу); оцінити фізичний захист об'єкта.

За словами Плачкова, постійна присутність на ЗАЕС двох інспекторів МАГАТЕ дозволить отримувати повну інформацію про те, що відбувається на станції.

Водночас, він підкреслив, що наразі звіт за результатами місії ще не підготовлений і варто дочекатися остаточних висновків.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: