В Енергоатомі заявили, що росіяни брешуть та перешкоджають місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

росіяни брешуть, маніпулюють і спотворюють реальний стан справ на Запорізькій атомній електростанції та розповсюджують лише вигідну їм інформацію про візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії.

Про це йдеться у заяві НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

"російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій АЕС. Вони поширюють маніпулятивну та брехливу інформацію про цей візит", – заявляють у компанії.

Так, переважна більшість "ЗМІ з усього світу", які вчора приїхали на АЕС, це російські пропагандисти. Автобуси з українськими та іноземними журналістами, які намагалися потрапити на станцію разом з місією МАГАТЕ через територію України, росіяни не пропустили на блокпосту.

Загарбники "брешуть, спотворюють факти та докази, що свідчать про їхні обстріли станції, а також наслідки пошкоджень інфраструктури ЗАЕС. Прогнозовано звинувачують ЗСУ", – підкреслюють в Енергоатомі.

Військові вантажівки, які в порушення усіх вимог пожежної безпеки перебувають у машинних залах енергоблоків, росіяни представили експертам МАГАТЕ як техніку військ хімічного захисту. Усі створені ними порушення ядерної та радіаційної безпеки вони намагаються заховати у брехні та маніпуляціях, заявляють в Енергоатомі.

Також місію не пропустили у кризовий центр ЗАЕС, де зараз перебувають російські військові, яких не повинні були бачити представники МАГАТЕ, тобто частину озброєних росіян на атомній станції просто "заховали".

Як підкреслюють в "Енергоатомі", місії "презентували" заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу, як нібито жителі Енергодара "скаржаться на обстріли ЗСУ", а точніше – розповідають про обстріли, які загарбники наполегливо приписують українським захисникам.

росіяни навмисно заглушили мобільний зв'язок та інтернет в Енергодарі, щоб не дати можливості передавати фото та відео із ЗАЕС та її міста-супутника.

До роботи на Запорізькій АЕС росіяни допустили лише оперативний персонал і суттєво обмежили перебування людей на маршрутах руху членів делегації МАГАТЕ.

"Розуміємо, що у цих умовах МАГАТЕ буде важко дати об'єктивну оцінку ситуації на ЗАЕС. Натомість наголошуємо, що виконати всі рекомендації місії з відновлення на станції ядерної та радіаційної безпеки неможливо, поки вона перебуває під контролем російських окупаційних військ", – наголошують в Енергоатомі.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Свіжі дописи

  • Новини

Армія рф знову втратила майже 1100 своїх солдатів, а також 11 танків та 43 артсистеми

Минулої доби, 27 квітня, Сили оборони ліквідували ще майже 1100 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Генштаб: найгарячіше на Авдіївському напрямку, ворог атакував позиції ЗСУ 35 разів

Минулої доби, 27 квітня, російські війська на Куп’янському та Лиманському напрямках штурмували активно укріплення Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Під ранок ворожі дрони завдали удару по Миколаєву: пошкоджений готель, виникла пожежа

Через російську атаку безпілотників рано-вранці 28 квітня у Миколаєві зафіксували суттєві пошкодження цивільної інфраструктури, зокрема… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Окупанти вночі атакували Україну “Шахедами” та БпЛА іншого типу: ППО знищила 5 ворожих цілей

У ніч на 28 квітня російсько-окупаційні війська атакували територію України як ударними дронами типу "Шахед",… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

G7 у червні має ухвалити рішення щодо російських активів: міністр юстиції розповів про можливі сценарії

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Київська дитяча залізниця відкрила літній сезон подорожей

Київська дитяча залізниця відкрила літній сезон-2024. З цієї нагоди для відвідувачів влаштували концерт, інтерактивні розваги та майстер-класи.… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.