fbpx
Сьогодні
08:51 02 Вер 2022

В Енергоатомі заявили, що росіяни брешуть та перешкоджають місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

English version here

Фото: Енергоатом

росіяни брешуть, маніпулюють і спотворюють реальний стан справ на Запорізькій атомній електростанції та розповсюджують лише вигідну їм інформацію про візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії.

Про це йдеться у заяві НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

"російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій АЕС. Вони поширюють маніпулятивну та брехливу інформацію про цей візит", – заявляють у компанії.

Так, переважна більшість "ЗМІ з усього світу", які вчора приїхали на АЕС, це російські пропагандисти. Автобуси з українськими та іноземними журналістами, які намагалися потрапити на станцію разом з місією МАГАТЕ через територію України, росіяни не пропустили на блокпосту.

Загарбники "брешуть, спотворюють факти та докази, що свідчать про їхні обстріли станції, а також наслідки пошкоджень інфраструктури ЗАЕС. Прогнозовано звинувачують ЗСУ", – підкреслюють в Енергоатомі.

Військові вантажівки, які в порушення усіх вимог пожежної безпеки перебувають у машинних залах енергоблоків, росіяни представили експертам МАГАТЕ як техніку військ хімічного захисту. Усі створені ними порушення ядерної та радіаційної безпеки вони намагаються заховати у брехні та маніпуляціях, заявляють в Енергоатомі.

Також місію не пропустили у кризовий центр ЗАЕС, де зараз перебувають російські військові, яких не повинні були бачити представники МАГАТЕ, тобто частину озброєних росіян на атомній станції просто "заховали".

Як підкреслюють в "Енергоатомі", місії "презентували" заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу, як нібито жителі Енергодара "скаржаться на обстріли ЗСУ", а точніше – розповідають про обстріли, які загарбники наполегливо приписують українським захисникам.

росіяни навмисно заглушили мобільний зв'язок та інтернет в Енергодарі, щоб не дати можливості передавати фото та відео із ЗАЕС та її міста-супутника.

До роботи на Запорізькій АЕС росіяни допустили лише оперативний персонал і суттєво обмежили перебування людей на маршрутах руху членів делегації МАГАТЕ.

"Розуміємо, що у цих умовах МАГАТЕ буде важко дати об'єктивну оцінку ситуації на ЗАЕС. Натомість наголошуємо, що виконати всі рекомендації місії з відновлення на станції ядерної та радіаційної безпеки неможливо, поки вона перебуває під контролем російських окупаційних військ", – наголошують в Енергоатомі.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: