fbpx
Сьогодні
08:49 30 Сер 2022

Ми входимо в новий етап цієї війни: Єрмак закликав до рішучих кроків щодо гарантій безпеки

Міжнародна робоча група з питань безпекових гарантій для України наближається до завершення роботи над документом із рекомендаціями

Про це інформує Рубрика, посилаючись на пресслужбу Офісу президента.

Як зазначають, на третьому засіданні групи, яке відбулося в режимі відеоконференції, керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що мрія про безпекові гарантії для України послідовно перетворюється на план із чіткими часовими межами.

"Ми входимо в новий етап цієї жорстокої війни. На тлі подій, які розгортаються на наших фронтах, саме час партнерам України вдатися до нових рішучих кроків, які гарантуватимуть безпеку Україні.

Ці гарантії мають сформувати новий безпековий порядок на Європейському континенті та унеможливити нову війну в центрі Європи", наголосив Єрмак.

Керівник Офісу президента України заявив, що завдяки спільним зусиллям членів групи менш ніж за два місяці було створено якісний комплексний проєкт рекомендацій.

За його словами, цей документ охоплює широке коло гарантій: військових, економічних, політичних, санкційних.

Після підготовки фінальної версії документ передадуть на розгляд президенту Володимиру Зеленському.

"З його публікацією на сайті Офісу президента наші дипломатичні структури отримають потужну допомогу в контексті перемовин з урядами держав-союзників та партнерів", – сказав Єрмак.

Він переконаний, що майбутні безпекові гарантії мають стати частиною юридично зобов'язувальних документів, зокрема договорів між Україною та країнами-гарантами.

Андерс Фог Расмуссен розповів, що оновлений (другий) проєкт рекомендацій враховує ключові коментарі, які були отримані за результатами попереднього засідання групи.

Як зазначив він, основна увага в цьому проєкті зосереджена на першій частині – це оборонні гарантії, що є основою рекомендацій.

Расмуссен також поінформував учасників, що новим членом групи став колишній міністр Туреччини у справах Євросоюзу Волкан Бозкир.

Надалі група перейде до роботи у форматі співголів з особистими двосторонніми консультаціями з деякими членами з конкретних питань.

Остаточну версію рекомендацій щодо безпекових гарантій перед оприлюдненням буде передано членам групи.

Довідка

29 серпня оперативне угруповання "Каховка" повідомило, що українські захисники знищили практично всі великі мости поблизу Херсона

А також прорвали першу лінію "оборони" російських військ у Херсонській області.

Речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив про низку знищених об'єктів загарбників із РФ на території Херсонщини:

  • база на машинозаводі в Бериславі,
  • переправа у Львовому,
  • боєприпаси у Гаврилівці Бериславського району тощо.

CNN із посиланням на українське джерело в армії повідомило, що українські війська 29 серпня звільнили з-під окупації чотири села на Херсонщині, але ця інформація поки що не має офіційних підтверджень.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: