fbpx
Сьогодні
09:06 29 Сер 2022

Екологи пропонують не відновлювати знищену росіянами греблю Оскільського водосховища

На їхню думку, греблю краще знести, щоб поновити проточність річки Оскіл.

2 квітня 2022 року внаслідок бойових дій в районі селища Оскіл було зруйновано один з затворів Оскільського водосховища. Екологи з ГО "Екологія. Право. Людина" опублікували наукову працю, в якій пропонують не відновлювати її, оскільки це може покращити стан довкілля, пише "Рубрика".

На їхню думку, греблю краще знести, щоб поновити проточність річки Оскіл. Вони пояснюють: 

"Внаслідок бойових дій, які призвели до руйнації промислових підприємств вже немає жодного сенсу у заборі такої кількості води. Отже, виходячи з цього зникає і основна мета існування згаданого водосховища, яка полягала в акумуляції води для підтримання рівня Донця, більшість стоку якого забирали на канал Сіверський Донець–Донбас".

Це дасть одразу декілька переваг:

  • Оскільки руйнування затвору призвело до витоку води, значні площі дна з часом висохнуть, що стане першим кроком до створення там характерних природних екосистем та перетворення мілководдя в луки. 
  • Враховуючи, що течія річки буде відновлена і зникне перешкода для міграцій гідробіонтів, в річку Оскіл вище нинішньої греблі повернеться значна частина видів, які потребують проточної води, а це зі свого боку слугуватиме поновленням та збагаченням кормової бази для птахів, що заселяють території поблизу. 
  • Ці фактори приведуть до повернення та заселення територій рідкісними видами флори та фауни та створенню/відновленню середовищ існування. 
  • До того ж відновлення греблі може призвести до збільшення прозорості води, внаслідок затримання річкових наносів, а це зі свого боку дуже вплине на прибережні та водні екосистеми ландшафтного заказника "Синичинський".
Оскільське водосховище до російської агресії

Такий вигляд мало водосховище до війни

Оскільське водосховище до російської агресії

Наразі воно виглядає ось так

Довідково

Водосховище використовувалося для господарсько-питного та технічного водопостачання Донбасу, зрошення і сільськогосподарського водопостачання, обводнення річок, гідроенергетики, а також рибного господарства.

13 березня 2022 року ворожий снаряд влучив у гідротехнічну споруду одного з найбільших в Україні Оскільського водосховища, тим самим зруйнувавши його греблю. Унаслідок дій окупантів сталося практично повне обміління водойми, від повного обсягу наповнення водосховища було скинуто 76 % води. Була завдана шкода водним ресурсам, зруйновано екосистему водосховища, знищено цінні види риб та інші живі водні ресурси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: