fbpx
Сьогодні
21:26 28 Сер 2022

Понад 50% ІТ-компаній в Україні не проводили релокацію

English version here

Понад 50% опитаних ІТ-компаній не проводили релокацію і перейшли на віддалену роботу. Частина компаній вже частково повернулася до роботи з офісу.

Про це свідчить дослідження Асоціації IT Ukraine.

Загалом релокацію в межах України обрали 45% опитаних ІТ-компаній. За кордон частково релокувались 42% компаній, з яких – лише 5% закрили частину офісів в Україні.  

Серед опитаних ІТ-компаній жодна не має наміру повністю згортати бізнес в Україні.

У майбутній перспективі до кінця 2022 року 63% опитаних ІТ-компаній не планують здійснювати часткову або повну релокацію. Однак 14% опитаних розглядають часткову або повну релокацію за кордон до кінця року. Ще 23% компаній планують поєднати релокації за кордон та в межах України. 

Серед ІТ-компаній, що проводили релокацію, переважає релокація в межах України (45%). За кордон частково релокувались 42% компаній, з них – лише 5% компаній із закриттям частини офісів в Україні. Жодна з опитаних ІТ-компаній не провела повну релокацію за кордон. Релокація значною мірою розглядається ІТ-компаніями як вимушений крок на період війни або принаймні її активної фази.

"Основним стримуючим чинником для релокації, зокрема подальшої релокації, компанії відзначили неможливість виїзду за кордон ІТ-спеціалістів, бажання ІТ-компаній платити податки в Україні, небажання більшої частини команди переїжджати, вищі витрати на ведення бізнесу за межами України",  – йдеться в дослідженні. 

Більшість ІТ-компаній (93%) задоволені проведеною релокацією, що є свідченням успішного перелаштовування ведення бізнесу до нових умов і здатності відповідати на виклики під час релокації. Проте 53% опитаних компаній, які провели релокацію, і далі шукають варіанти альтернативної подальшої релокації за межі України для мінімізації витрат. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: