fbpx
Сьогодні
16:25 27 Сер 2022

В українській розвідці розповіли, яким може бути розвиток війни до кінця року

Фото: Getty Images

В українській розвідці вважають, що вирішальним періодом у війні Росії проти України стане осінь, через зміну погодних умов, проте бойові дії, ймовірно, продовжаться і взимку. У ГУР також розповіли, чи можуть у Росії оголосити загальну мобілізацію.

Про це заявив представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю РБК-Україна.

«Вирішальний період — це буде якраз осінь. Якщо говорити про природні та кліматичні умови — це вересень — жовтень. Далі піде непогода, листопад, зима, але бойові дії продовжаться. Вони можуть бути не такі активні, однак ми маємо досвід застосування збройних сил РФ проти наших Сумської та Чернігівської областей минулої зими. Попри те, що вони звідти втекли, біля наших кордонів на території Росії зберігається приблизно чотири батальйонні тактичні групи. Вони, по-перше, здійснюють обстріл нашої території. По-друге, тримають у напрузі та відволікають на себе сили та засоби», — сказав представник розвідки.

За його словами, зимовий період також буде складним, а навесні Росія, ймовірно, готуватиметься відновити потужніші бойові дії.

«Тому за будь-якого розкладу зимовий період теж буде складний, бо будуть йти турбуючі бойові дії для того, щоб тримати в напрузі Збройні сили України. Друге — це фактор енергетичних ресурсів, який буде однозначно використовуватися Росією, щоб дестабілізувати нашу внутрішню ситуацію. А на цьому фоні вони будуть готуватися до весни, до відновлення потужних бойових дій», — сказав Скібіцький.

Представник ГУР додав, що Україна робить усе, щоб зірвати плани ворога.

«Але ми маємо надію на те, що ті заходи, які ми плануємо, будуть мати успіх. І ми зірвемо ті плани, які є в Російської Федерації і щодо подальшої окупації, і щодо Донецького регіону. Попри те, що нам недостатньо тих ресурсів, які ми маємо, нам допомога надходить, ми плануємо бойові дії. Ми вражаємо їхні пункти управління, склади боєприпасів, живу силу», — розповідає він.

Скібіцький також зазначив, що бойовий дух росіян низький, а високі втрати не вдається компенсувати.

«І сам моральний стан російських військ змінюється — це зовсім інше, ніж те, що було на початку березня, коли вони маршем йшли на нашу територію. Ми на сьогодні бачимо, що укомплектованість деяких підрозділів Російської Федерації, які брали участь у бойових діях від початку, з лютого, зараз складає 30%. Це нижче будь-яких необхідних показників», — зазначив Скібіцький.

«Їх потрібно поповнювати, а ми бачимо за статистичними даними, що ті плани, які побудувала для себе Москва щодо набору на контрактну службу, щодо добровільного набору, не виконуються більш ніж на 50%», — додав він.

За словами представника розвідки, подальші спроби РФ окупувати Україну можуть змусити Кремль оголосити повну мобілізацію.

«І якраз щодо загальної мобілізації: можливо, прийде такий момент, коли для того, щоб досягти успіху в цілях Росії – це повна окупація Україна — їм необхідно буде оголошувати повну мобілізацію», — припускає Скібіцький.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: