fbpx
Сьогодні
16:20 27 Сер 2022

У Молдові відбувся найбільший фестиваль української культури за 31 рік незалежності

20 серпня фестиваль Ukrainian Day in Moldova зібрав в одному місці представників української діаспори, біженців, міжнародні організації та державних діячів навколо теми допомоги Україні.

На дискусійних панелях фестивалю були представлені заходи стратегічного реагування на кризу, програми допомоги та інтеграції громадян України, які вимушено переміщені до Молдови, а також виклики соціально-економічного співробітництва між Молдовою та Україною в контексті європейської інтеграції.

За словами організатора Ukrainian Day in Moldova, Дмитра Лекарцева: «Сьогодні ми всі зібралися тут із багатьох причин: культура України та Молдови; багатовікова дружба та партнерство; загальний вектор євроінтеграції наших країн. Але також ми зібралися тут для того, щоб нагадати всім, що у ХХІ столітті Європу охопила континентальна війна та гуманітарна криза. Рік тому ми провели перший фестиваль української культури у просторі ArtCor, і навіть уявити не могли, що за такий короткий час UDM стане майданчиком, що об'єднує міжнародних акторів та провідні державні органи України та Молдови, які спрямовують свої зусилля на пошук стратегічних рішень для біженців з України».

У Молдові відбувся найбільший фестиваль української культури за 31 рік незалежності

«Цей фестиваль — торжество дружби та співпраці української та молдавської спільноти, а також їхнього колективного потенціалу, який дає нам можливість розвиватися разом», — сказав Бертран Блан, старший координатор програм УВКБ ООН, Агентства ООН у справах біженців. «УВКБ ООН разом із нашими партнерами з ООН та представниками широкої міжнародної спільноти пишаються тим, що спільно з Республікою Молдова приймають біженців з України з такою добросердечністю та чуйністю. Ми з нетерпінням очікуємо на продовження нашої співпраці як з українською, так і з молдавською спільнотою в майбутньому».

Українці Молдови виступили з відкритим закликом надати статус тимчасового захисту для просування процесу інтеграції українських біженців у молдавське суспільство.

«Оскільки Молдова та Україна мають статус країн-кандидатів у ЄС, обидві держави стали не лише сусідами із спільною історією, а й союзниками із спільним баченням Європи». Про це заявив посол України в Республіці Молдова Марко Шевченко.

У Молдові відбувся найбільший фестиваль української культури за 31 рік незалежності

Культурна програма фестивалю традиційно була представлена ​​етнопоказом українських та молдавських національних костюмів, фестивалем борщу, який включав приготування національних страв, проведенням майстер-класів для дітей біженців, виконанням національних молдавських танців і хороводів, показ українського фільму «Май далеко – май добре», а також документального фільму "Маленька країна з великим серцем", завершенням вечора став музичний концерт.

Захід був організований Національним Конгресом Українців Молдови. Партнерами фестивалю є Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Посольство України в Республіці Молдова та Агентство з міжетнічних відносин Республіки Молдова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: