fbpx
Сьогодні
11:07 27 Сер 2022

Два блоки ЗАЕС наразі регулюються диспетчером "Укренерго", - Держатомрегулювання

Оперативним персоналом Запорізької АЕС здійснюються роботи з підключення енергоблоків №5 та №6 Запорізької АЕС до електромережі

Про це інформує Держатомрегулювання.

Як зазначили у відомстві, власні потреби ЗАЕС в електроживленні наразі забезпечуються із енергосистеми України.

Зауважень до роботи систем безпеки на поточний час немає.

Нагадаємо, що 25 серпня внаслідок обстрілів російським військами були пошкоджені усі лінії електропередач, які зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України.

Енергоблоки №5 та №6 були зупинені системами аварійного захисту.

Крім того, внаслідок влучання снарядів окупантів в естакаду, яка з'єднує енергоблок №2 АЕС зі спецкорпусом, призначеним для поводження з радіоактивними відходами та для дезактивації, пошкоджено трубопроводи мережевої води та хімічно знесоленої води, що проходять по естакаді.

Також пошкодження зазнали лінії зв'язку із датчиками радіаційного контролю, розташованими на спецкорпусі та лінії телефонного зв'язку Запорізької АЕС.

Оперативним персоналом виконано відсікання і локалізація пошкоджених ділянок трубопроводів, забезпечується оцінка радіаційної та екологічної обстановки на майданчику ЗАЕС.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні за 26 серпня, відзначив професійність українських атомників, які сьогодні рятують і Україну, і Європу.

"Українським атомникам, усім фахівцям енергетичної галузі вдається оберігати Запорізьку атомну станцію від найгіршого сценарію, який постійно провокують російські сили", наголосив він.

Довідка

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: