fbpx
Сьогодні
19:05 26 Сер 2022

Підвищена концентрація пилу в повітрі: чому це небезпечно та до чого тут Росія

English version here

Фото: Dronarium

22 серпня в більшості регіонів України повідомляли про підвищений рівень забруднення повітря. Основна причина – підвищення концентрації зважених часток (пилу) в атмосферному повітрі. 

А саме – твердих часток PM10. Цифра вказує на їхній діаметр – 10 мікрометрів. Для порівняння: людський волос в середньому складає від 50 до 70 мкм в діаметрі, повідомили в КМДА. 

Інші забруднювальні речовини (оксид та діоксид азоту, оксид сірки, озон, формальдегід, оксид вуглецю, сірководень) перебували в межах норми. Показники радіаційного фону теж не були завищені.

Експерти зазначали, що рух повітря відбувався з південно-східного напрямку, зокрема Полтавської та Донецької областей, а також частково з території Росії (Волгоград, Астрахань, Каспійське море). Звідти і прийшов забрудник.

Чим небезпечний пил? Короткочасний вплив РМ10 може викликати проблеми з диханням, кашель, подразнення очей, носа і горла, а також втому і загальний дискомфорт. Частинки можуть потрапляти в легені, а звідти до судин. У довгостроковій перспективі це сприятиме розвитку серцево-судинних та легеневих захворювань. Також можуть загострюватись алергічні прояви – зазначили експерти організації ЕкоДія.

Наразі якість повітря нормалізувалась, проте, не можна відкидати повторення подібних явищ. Моніторити якість повітря можна через додатки: SaveEcoBot в Telegram та ЛУН Місто Air.

Щоб зменшити вплив пилу на організм варто:

  • використовувати очищувачі повітря з фільтрацією від твердих часток;
  • носити маски-респіратори №95, які фільтрують тверді частки. 

Дітям, літнім людям та особам з захворюваннями серця і легень варто особливо дотримуватись рекомендацій зі зменшення впливу забрудненого повітря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: