fbpx
Сьогодні
22:39 26 Сер 2022

Катують і ґвалтують людей: "вагнерівці" влаштували тюрму в бункері ЗАЕС

English version here

За викраденнями людей та їх тортурами в підвалах захопленої окупантами Запорізької АЕС в Енергодарі, ймовірно, стоїть приватна військова компанія "Вагнер", власником якої є "кухар Путіна", російський бізнесмен Євген Пригожин. Угруповання називає це місце "Енергетик".

Про це на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю, 26 серпня, повідомила Східна правозахисна група. Як сказано у повідомленні, в'язниця "Енергетик" виконує також функції фільтраційного табору.

За інформацією правозахисників, єдиною умовою, за якої людина може звідти вийти, це викуп. Проте для проукраїнських активістів та волонтерів викуп не працює.

Місцевий мешканець та колишній працівник станції, який зміг вибратися з в'язниці, розповів, що окупанти затримують проукраїнськи налаштоване населення цілими сім'ями, ФСБ дозволяє окупантам будь-які форми тортур, обґрунтовуючи це тим, що все одно "на всіх чекає Гаага", якщо окупанти програють війну.

"Серед "вагнерівців" на ЗАЕС найбільш жорстокими є сирійці та "кадировці", які одного разу почувши, що серед полонених є молода дівчина на ім'я Маша, вивели її в сусіднє приміщення і більше чотирьох годин ґвалтували. Єдиною причиною цієї надлюдської жорстокості було те, що "Маша зрадила" своє російське ім'я, "зв'язавшись із українцями", – йдеться у повідомленні правозахисників.

Ще одним елементом тортур на "Енергетиці" є постійні погрози "кинути в реактор", "зробити радіоактивний душ", "назавжди зробити лисими та без зубів".

Група закликала МАГАТЕ провести моніторинг усієї ЗАЕС, коли місія опиниться на станції. При цьому вони мають взяти із собою представників ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"Про це не дізнається МАГАТЕ, яке, можливо, і запустять на територію ЗАЕС, але точно не скрізь. Тому що приміщення, які не стосуються безпеки та технологічних процесів на АЕС, ніхто демонструвати не збирається. Ми вважаємо, що комісія МАГАТЕ має провести моніторинг усієї ЗАЕС і також взяти з собою представників МКЧХ та представників Верховного комісар ООН з прав людини, щоб припинити тортури та жорстоке поводження над полоненими в'язниці "Енергетик", – підсумували правозахисники.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: