fbpx
Сьогодні
10:19 25 Сер 2022

Уряд отримав право визначати розмір грошової допомоги в разі загибелі військового: Зеленський підписав закон

Зеленський підписав закон, який надає право уряду визначати розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Як зазначають у виданні, Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7415 про внесення змін до статті 16-3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги).

Він надає право уряду на час воєнного стану у ручному режимі визначати розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця. Текст документа опубліковано на сайті газети "Голос України".

Хто має право на отримання допомоги

  •  батьки,
  • один із подружжя, який не одружився вдруге,
  • діти, які не досягли повноліття,
  • утриманці загиблого (померлого).

Утриманцями вважаються члени сім'ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Чинна ж до підписання закону редакція статті 16-1 передбачала, що право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста.

Виплатять стільки скільки уряд скаже

Законом доповнено статтю 16-2 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" новим пунктом 3 такого змісту:

"Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період дії воєнного стану визначається Кабінетом Міністрів України".

Чинна до підписання закону стаття 16-2 Закону передбачає, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі: 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, – у разі загибелі (смерті):

  • військовослужбовця,
  • військовозобов'язаного або резервіста,
  • військовослужбовця під час виконання ним обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби,
  • смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби.

Виплату отримають родичі загиблих.

Уряд же визначав порядок виплати та призначення. Тепер же у ручному режимі буде визначатися і її розмір.

При цьому змінами до статті 16-3 вказаного закону, зокрема, передбачено, що у разі встановлення більшого ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності у відсотках чи зміни його причинного зв'язку виплата допомоги здійснюється з урахуванням раніше виплачених сум (крім випадків поранення, травми, контузії, каліцтва, отриманих у різний період часу, за якими виплата допомоги здійснюється окремо, без урахування раніше виплачених сум).

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: