fbpx
Сьогодні
19:50 24 Сер 2022

Посли країн G7 закликають росію негайно вивести військових і техніку із ЗАЕС

Фото: Getty Images

Посли країн G7 закликають росію негайно припинити всі військові дії та вивести своїх військових і техніку із ЗАЕС та Енергодару, а також повернути Україні повний контроль над станцією.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатому у Телеграмі.

Сьогодні, 24 серпня 2022 року, в День Незалежності України, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і віцепрезидент компанії Хартмут Якоб зустрілися з послами країн Великої Сімки та іншими високопосадовцями іноземних дипломатичних місій в Києві.

"російська федерація загрожує ядерній безпеці не тільки України, а й усього світу, погрожуючи можливими руйнуваннями та вибухом окупованої Запорізької АЕС. Наразі росія перетворила ЗАЕС на свою військову базу і використовує її у військових цілях, розмістивши важку техніку та вибухівку безпосередньо в турбінних залах атомної станції", – зазначив Котін.

Посли та керівники дипломатичних місій G7 погодилися з тим, що росія повинна негайно припинити всі військові дії та вивести своїх військових і техніку із захопленої атомної станції та Енергодару, а також повернути Україні повний контроль над Запорізькою АЕС.

Крім того, Котін окреслив плани розвитку Енергоатома і стан реалізації спільних з американською компанією Westinghouse проєктів: "Ми покінчили з будь-якою залежністю від росії, передусім це стосується відмови від її ядерного палива, технологій, послуг та комплектуючих. Натомість ми посилюємо співпрацю з нашим багаторічним партнером Westinghouse: закупатимемо ядерне паливо для усіх українських атомних електростанцій та збудуємо 9 нових енергоблоків за технологією АР1000".

Президент ДП "НАЕК "Енергоатом" зауважив, що компанія готується до корпоратизації – відповідний законопроєкт «Про особливості утворення акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Уряд вже вніс на розгляд парламенту.

Як повідомлялося, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: