fbpx
Сьогодні
21:23 23 Сер 2022

Лавров підтвердив главі МЗС Франції згоду росії на місію МАГАТЕ на ЗАЕС

Міністри закордонних справ Франції та росії Катрін Колонна і Сергій Лавров у вівторок провели телефонну розмову, присвячену насамперед захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомляє МЗС Франції.

Глава французького зовнішньополітичного відомства у розмові з Лавровим підкреслила ризики, які окупація ЗАЕС російськими силами створює для ядерної безпеки, і висловила підтримку швидкому розгортанню місії МАГАТЕ.

"(Франція) взяла до відома підтвердження домовленості в принципі, наданої Росією з цього питання, а також зобов'язання останньої утриматися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу безпеку цієї місії", – йдеться в повідомленні.

Кількома днями раніше президент рф володимир путін у розмові з французьким візаві Емманюелем Макроном погодився на спрямування місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Як відомо, росія окупувала Запорізьку АЕС наприкінці лютого. Ситуація загострилася після того, як 5 серпня російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС.

Росія відмовляється виконувати заклики як України, так і світової спільноти про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об'єднаних Націй готова посприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але рф раніше заявила, що будь-яка місія, яка проходитиме через столицю України, є надто небезпечною.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: