fbpx
Сьогодні
16:49 21 Сер 2022

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, — Енергоатом

Через російські обстріли Запорізька АЕС (ЗАЕС) працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це заявили в НАЕК Енергоатом.

«Станом на 08:00 21 серпня 2022 року, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції», — йдеться в повідомленні Енергоатому.

Зокрема, 20 серпня внаслідок обстрілів пошкоджень зазнала одна з перехідних галерей, якою персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків (естакада), в будівлі вибиті вікна.

13 серпня внаслідок російських обстрілів був пошкоджений відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

11 серпня окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

6 серпня через обстріл загарбниками ЗАЕС пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ядерних відходів (ССВЯП) ЗАЕС.

5 серпня внаслідок атаки російських військових на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист — і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений. Під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека.

Попри це український персонал станції продовжує працювати й докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень, наголосили в Енергоатомі.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати й виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми.

Проте ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

Нагадаємо, на тему Запорізької АЕС з путіним напередодні телефоном спілкувався президент Франції Еммануель Макрон. Розмова відбулася вперше після майже тримісячної перерви.

Путін в розмові з Макроном погодився на спрямування місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

Напередодні, Президент Франції Еммануель Макрон планував обговорити з президентом України Володимиром Зеленським ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

Довідка

Нагадаємо, що росія захопила Запорізьку атомну станцію на півдні України, найбільшу в Європі, незабаром після початку вторгнення.

Українська сторона звинуватила росію у відновленні обстрілів станції.

Загарбники ледь не щодня обстрілюють найбільшу в Європі атомну станцію.

Це викликає побоювання ядерної катастрофи.

Через що Україна змушена була звернутися до світу з попередженням, що наслідки цих російських злочинів можуть бути рівноцінні застосуванню атомної бомби.

Днями небезпечну ситуацію обговорили на засіданні Радбезу ООН.

Учасники обговорення прийшли до спільного висновку, що місія МАГАТЕ повинна отримати доступ на станцію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: