fbpx
Сьогодні
15:42 21 Сер 2022

Експорт українського зерна: до кінця серпня Україна може вийти на більш ніж 50% довоєнного рівня

Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Показник експорту зернових та олійних культур в серпні може сягнути 4 млн тонн, що становить більш ніж 50% довоєнного рівня

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, пише Рубрика.

"Україна наразі демонструє досить непогані обсяги експорту зернових та олійних культур. За липень нам вдалося перевезти майже 3 млн тонн.

Протягом серпня ми вже експортували 670 тис. тонн. Тобто за підсумками серпня ми можемо вийти на показник десь близько 4 млн тонн зернових та олійних

. Це навіть більше ніж 50% довоєнних показників", наголосив Марчук.

Чиновник також нагадав, що минулого року Україна, використовуючи різні логістичні шляхи, щомісячно експортувала близько 6 млн тонн сільськогосподарської продукції.

Тому відновлення морських перевезень через порти "Великої Одеси" якраз сприятиме збільшенню експортного потенціалу.

"Я нагадаю, що маючи морські порти, минулого року ми навантажували близько 6 млн тонн щомісяця. Так що потенціал для використання різних шляхів експорту зростає.

Питання лише в забезпеченні безпечного руху кораблів у Чорному морі. З наших морських портів вже вийшло 27 кораблів.

Ще 18 стоять на завантаження, а 40 подали заявки на входження. Якщо ми хочемо вийти на довоєнний рівень, нам потрібно через чорноморські порти завантажувати щомісяця десь 80-100 кораблів", підкреслив Марчук.

Нагадаємо, що за 20 днів з початку роботи "зернового коридору" з українських морських портів вийшло 27 суден з агропродукцією, на борту яких сукупно 670 тис. тонн агропродукції.

Це стало можливо завдяки досягнутим у Стамбулі домовленостям за посередництва Туреччини і ООН.

у Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об'єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Координаційний центр у Стамбулі відповідає за інспекцію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: