fbpx
Сьогодні
Фото 19:16 20 Сер 2022

У Голосіївському парку столиці встановили 13 будиночків для кажанів

У парку імені М. Рильського встановили 13 будиночків для кажанів – єдиних літаючих ссавців, більшість видів яких занесено до Червоної книги України. Такі будинки або бет-бокси (bat box) допомагають зберегти популяцію цих тварин.

Про це повідомляє КО «Київзеленбуд».

«Зазвичай місцями перебування кажанів є дупла та порожнини всередині дерев. Дослідження, проведені на замовлення нашого об'єднання у вересні-жовтні 2021 року, зафіксували, що у найбільш відвідуваній частині цього парку в нічний період можна спостерігати 5 видів кажанів», – зазначив генеральний директор «Київзеленбуд» Олексій Король.

У Голосіївському парку імені М. Рильського встановили 13 будиночків для кажанів

Він додав, що загалом найближчим часом у Києві заплановано встановити 50 таких будинків у зелених зонах столиці. Вони вже з'явилися в парку Партизанської слави, парку «Нивки», на територіях київських лісопаркових господарств. Бет-бокси закріпляють на деревах на висоті близько 3 м за допомогою спеціального дроту і брусків, що не пошкоджують кору рослин. Бокси виготовлені майстрами районних УЗН і столичних лісопаркових господарств.

У Голосіївському парку імені М. Рильського встановили 13 будиночків для кажанів

«Встановлення будиночків для кажанів – як і будиночків для качок, білок, влаштування мавританських газонів – покликано підтримувати біорізноманіття у столиці. У такий спосіб ми допомагаємо тваринам, птахам і комахам комфортно жити в мегаполісі. Разом із тим підтримуємо продуктивність екосистем нашого міста, адже у кожного виду є своя ніша й роль в природі», – повідомив Олексій Король.

У Голосіївському парку імені М. Рильського встановили 13 будиночків для кажанів

Нагадаємо, що минулого року перед початком капітального ремонту північно-східної частини Голосіївського парку імені М. Рильського провели обстеження території і наукове дослідження щодо знаходження та стану перебування кажанів у цій місцевості. Фахівці Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України в експертному висновку зазначили, що територія парку використовується кажанами як кормові стації, місця водопою і шляхи добових міграцій. Оскільки територія парку є місцем стаціонарної рекреації, тобто постійного перебування тут людей, які створюють значні шумові подразники, для поліпшення умов перебування кажанів тут фахівці рекомендували влаштування спеціальних будиночків для кажанів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: