fbpx
Сьогодні
17:30 19 Сер 2022

Ядерний регулятор заборонив запускати два блоки Запорізької АЕС

Фото: getty images

До ліцензій на експлуатацію блоків №1 та №2 Запорізької АЕС було внесено зміни. Відповідно до них, енергоблоки експлуатуються в режимі "холодний зупин", що передбачає зупинку генерації електроенергії.

Про це пише Держатомрегулювання.

Державна інспекція з ядерного регулювання України внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС. Відповідний наказ підписав виконуючий обов'язки голови Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Олег Коріков.

Відповідно да наказу, експлуатація блока №1 здійснюється експлуатуючою організацією у станах "перевантаження палива" – "холодний зупин". Експлуатація блока №2 також здійснюється у стані "холодний зупин".

Зазначається, що такі стани експлуатації енергоблоків є оптимальними в умовах окупації Запорізької АЕС російськими військами.

Що таке "холодний зупин"?

Як пояснив експерт Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк у коментарі DW,  "холодний зупин" – це безпечний стан ядерного реактора, коли він заглушений при низькому тиску і низькій температурі охолоджуючої води. Це проміжний стан ядерного реактора між роботою і перевантаженням палива.

Під час "холодного зупину" реактор не генерує електроенергію. У цьому стані він може перебувати нескінченно довго, якщо він під'єднаний до енергоживлення.

У разі зникнення електроживлення блока, що працює на потужності, процес плавлення може розпочатися вже за три години, якщо не приймати ніяких дій; якщо ж реактор перебуває у стані "холодного зупину", то персонал матиме на відновлення електроживлення 57 годин.

Довідка

За інформацією НАЕК "Енергоатом", російські загарбники готуються до зупинки роботи Запорізької атомної електростанції та відключення її від енергосистеми України.

російські військові захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня. Відтоді на території станції постійно перебувають військові та важка техніка. Загарбники також на початку серпня вчинили низку обстрілів об'єктів на території ЗАЕС, станція замінована.

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: