fbpx
Сьогодні
18:28 19 Сер 2022

Подоляк пояснив, чому росія погодилася на "зернову угоду"

Росія погодилася на "зернову угоду", щоб відбілити себе, зберегти позиції в Африці та покращити ставлення до себе в ООН.

Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, Росія на міжнародній арені намагається пом'якшити ставлення до себе як до токсичної країни. Тому РФ погодилася укласти договір про розблокування українського експорту.

"Тож, щоб уникнути звинувачень у спричиненні голоду в союзних країнах (Африки – ред.), Росія підписала цю угоду. Таким чином вона також здобула кращу позицію в ООН", – зазначив Подоляк.

Він додав, що Кремлю важливо, аби міжнародні організації використовували слово "Росія" в позитивному контексті.

Проте Подоляк додав, що ставлення до Росії в Європі почало змінюватися. Він нагадав про зміни політичного курсу Німеччини, яка раніше вважала Москву надійним партнером.

"Звичайно, ми хотіли б, щоб Німеччина пришвидшила постачання зброї. Час для нас – це найважливіше. Що раніше і що більше зброї ми отримаємо, то меншими будуть наші втрати. Однак Німеччина сьогодні стоїть на чіткій проукраїнській позиції", – підкреслив Подоляк.

Нагадаємо, що сьомий караван із п'яти балкерів з українськими кукурудзою та пшеницею вийшов 16 серпня з двох портів Одеської області.

Шести кораблям надали дозвіл на вивезення зерна з українських портів.

Понад 23 тисячі тонн пшениці у порту "Південний" завантажили на балкер Brave Commander, яке готувалося до відправлення в Ефіопію.

Нагадаємо, що 14 серпня до італійського міста Равенна прибуло судно Rojen із 15 тоннами української кукурудзи.

У ході реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна вже 17 суден вирушили із українських портів. На їхніх бортах – понад 475 тис. тонн агропродукції.

Як повідомляла Рубрика, 1 серпня вранці з Одеси відчалило судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи.

Це вперше від початку повномасштабного російського вторгнення зерновоз вирушив з одеського порту. Це стало можливо завдяки досягнутим у Стамбулі домовленостям за посередництва Туреччини і ООН.

Координаційний центр у Стамбулі відповідає за інспекцію.

Зазначимо, що в Україні зібрали 20,8 млн тонн зерна нового врожаю, зокрема Миколаївська та Закарпатська області повністю завершили збирання культур ранньої групи.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: