fbpx
Сьогодні
20:26 19 Сер 2022

"Народний супутник" є власністю України. У Притули розповіли, чим він кращий за інші

Супутник ICEYE, який купили за гроші, зібрані українцями на «Байрактари», залишається у повній власності України — аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті.

Про це розповіли у «Благодійному фонді Сергія Притули».

Згідно з угодою, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників. Навіть коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, сам супутник залишається у повній власності України, поки працюватиме на орбіті.

Користуватися супутником буде Головне управління розвідки України. Тепер супутник мають перереєструвати у відповідних реєстрах на Україну.

«Це юридична процедура, яка природно займає певний час, адже потребує дотримання необхідних норм, внесення змін до реєстрів тощо», — пояснили у фонді.

Оскільки власником супутника є Україна, саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі ми отримуємо дані.

Також, згідно з угодою, супутник застрахований: якщо з ним щось станеться до завершення гарантованого строку експлуатації, компанія-продавець зобов'язується надати українській стороні ідентичний супутник.

Чим цей супутник кращий за інші?

На відміну від оптичних супутників, які можуть працювати тільки вдень та при чистому небі, супутник SAR (радар із синтезованою апертурою) діє як ліхтар — він «підсвічує» поверхню землі власними радіохвилями.

Технології супутника ICEYE дозволять ЗСУ безперебійно, постійно й оперативно отримувати детальні знімки потрібних ділянок, за будь-яких погодних умов, попри дощ, сніг, туман, задимленість і пил, вдень та вночі. Ці знімки допомагають краще планувати нашим військовим операції.

Супутник пролітає над нашою територією двічі на добу. Знімки території України отримує лише українська сторона як власник супутника, тому доступ є ексклюзивним. Коли супутник не летить над територією України, ми можемо отримувати дані завдяки доступу до сузір'я SAR супутників компанії ICEYE. Таким чином забезпечується безперервне отримання даних.

Роздільна здатність становить від 0,5 метра до 1 метра залежно від площі охоплення знімка. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів. Це дає можливість більш комплексно «бачити» тил ворога.

Також на отриманих з супутника даних можна розрізняти замасковані об'єкти, або відрізняти муляжі від реальної техніки, вирізняти окремі штучні об'єкти в навколишньому ландшафті, наприклад, техніку чи укриття, замасковані в лісі.

У фонді зазначають, що іноземні партнери дійсно забезпечують Україну супутниковими знімками, але із затримкою. А завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин.

Збори коштів на "Байрактари" для ЗСУ

Як повідомляла Рубрика, раніше вже робилося так у випадку зібраних коштів на Bayraktar в Литві.

Збір вдалося закрити за три дні. Після цього турецька компанія-виробник заявила, що зворушена солідарністю литовців.

Саме це послугувало тому, що Туреччина вирішила подарувати безпілотник, а зібрані кошти можна буде спрямувати на інші потреби України.

Надихнувшись прикладом Тапінаса, як писала Рубрика, в Україні фонд Сергія Притули організував збір на три "Байрактари", який закрили за три дні.

При цьому зібрали кошти майже на чотири безпілотники. Компанія "Байкар" і цього разу заявила, що передасть три безпілотники безоплатно.

У Благодійному фонді Сергія Притули цю фандрейзингову кампанію назвали "найбільшою для України".

А перед цим посол України в Туреччині Василь Боднар зазначав, що Туреччина "в захваті" від бажання українців власними силами закупити ударні безпілотники.

У Канаді також організували збір коштів на ударний безпілотник "Байрактар" для української армії. Волонтери хочуть передати придбаний безпілотник до Дня Незалежності — 24 серпня.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: