fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:19 19 Сер 2022

8 млрд євро для України: якою буде підтримка ЄС в подальшому, — джерело

English version here

Високопосадовець ЄС розповів про плани допомоги Україні.

ЄС був з Україною та підтримував внутрішні реформи та протидію російській агресії ще з 2013-2014 років. Сьогоднішні події показують, що праві були ті, хто стверджував, що путін не зупиниться на сході, захоче захопити всю Україну і не лише Україну. Це причина в подальшому обдумати та зробити висновки, — так вважає високопосадовець ЄС, який попросив залишатися анонімним.

За словами високопосадовця, важливим рішенням було надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, яке не рятує життя, але дає надію.

Наразі основною складовою підтримки є фінансова підтримка України у цей складний час. Фінансова підтримка ЄС формується з різних джерел і направлена на різні потреби. Загалом Україні було надано 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги ще заплановано надання 8 млрд.

Є різні позиції серед країн щодо того, на яких умовах та як саме надавати подальшу допомогу, але є розуміння, що підтримка необхідна, — зазначив високопосадовець. 

Європейський банк інвестицій та розвитку підтвердив 1,6 млрд допомоги для українського бізнесу. Крім того, великою підтримкою стало скасування мит для українського експорту, особливо це важливо для експорту агропродукції.

425 мільйонів євро ЄС витратив безпосередньо на підтримку громадян України.

Що стосується військової допомоги, то цьогоріч ЄС вперше за історію свого існування має механізм виділення коштів з військового бюджету на підтримку армії іншої країни. І Україна отримала 31 мільйон євро на озброєння. Варто зазначити, що Україні надають виключно ту зброю, на яку надала запит українська сторона.

Підтримка не дається легко, вартість енергії, палива та загалом життя громадян ЄС росте. Незважаючи на це, ЄС хоче і буде підтримувати Україну.

ЄС планує активніше інвестувати в зелену енергетику, щоб пришвидшити відхід від російських газу та нафти. Крім того, навіть без офіційних санкцій громадяни ЄС самостійно вирішили зменшити рівень споживання енергоресурсів з рф.

"Ми наповнюємо газосховища і, у випадку потреби, це зможе допомогти Україні під час опалювального сезону", — зазначає високопосадовець.

Питання підтримки України є першочерговим пріоритетом для ЄС. Там вважають, що українські політики роблять велику справу тримаючи українське питання високо в інформаційній повістці дня. "Раніше питання корупції було руйнівним для репутації України, але наразі є великий прогрес в цьому напрямку і світ це бачить", — додає джерело.

На заході Україна швидко виграла інформаційну війну. Росія була жахливо підготовлена до інформаційної війни — вони її не планували, — вважають у ЄС. Проте у світовій перспективі ситуація гірша, особливо в Африці. Бо для країн Африки росія не є колонізатором, тому її вбачають як таку, що "краща за захід".

Окремою перемогою 2022 року посадовець називає те, що Японія, Австралія, Південна Корея та інші демократичні країни, які не долучились до санкцій у 2014 році, наклали свої санкції зараз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: