Українські вчені змоделювали мапу поширення радіації у випадку аварії на ЗАЕС

За умов, які спостерігаються 15-18 серпня, у випадку аварії на Запорізькій АЕС радіоактивне забруднення перш за все торкнулося б України

Про це повідомляє Український гідрометеорологічний інститут (Ukrainian Hydrometeorological Institute)

Проте, як зазначають вчені, радіація також би зачепила і сусідні держави: забруднення б загрожувало не лише Києву, а й окупованим територіям Донбасу.

Дослідники Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України виконали моделювання перенесення радіоактивних домішок за гіпотетичної аварії на Запорізькій АЕС (ЗАЕС) за метеорологічних умов станом на 15-18 серпня 2022 року.

Результати моделювання атмосферного перенесення та дисперсії радіоактивних аерозолів Cs-137 отримано з використанням прогностичної метеорологічної моделі WRF ARW v4.3.

А також моделюючого комплексу атмосферної дисперсії CALMET-CALPUFF v6.

WRF прогноз метеорологічних умов було розраховано на основі глобальних прогностичних даних GFS з просторовою роздільною здатністю 0,5о та часовою дискретністю 3 години.

Радіоактивні викиди задано у вигляді двох точкових джерел на висотах 200 та 500 м над земною поверхнею із сумарною стаціонарною потужністю 1 Бк/с (по 0,5 Бк/с для кожного із джерел).

Для радіоактивних аерозолів було використано характеристики їхнього розподілу за розмірами: середній діаметр 1 мкм, стандарте відхилення 2 мкм.

Через неможливість визначення точних характеристик джерела викидів при гіпотетичній аварії на ЗАЕС, результати чисельного моделювання слід інтерпретувати лише якісно і відносно.

"Відповідно до результатів розрахунків, протягом 15-18 серпня 2022 р. найбільш високі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися в межах території України, особливо у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км. Причому практично у всіх напрямах відносно ЗАЕС.

Значні концентрації радіонуклідів можуть досягнути м. Києва.

Частково радіоактивні домішки можуть бути також винесені на території сусідніх держав (східна частину Білорусі, Польща, країни Балтії).

У кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний.

У результаті чого значні концентрації радіоактивних аерозолів можу спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей", зазначають в УГІ.

Довідка

Росія на початку повномасштабної війни захопила Чорнобильську АЕС, а 4 березня захопила Запорізьку АЕС, створивши ризики радіаційної катастрофи.

15 липня в українському "Енергоатомі" повідомили, що росіяни встановлюють ракетні комплекси на території ЗАЕС, із яких обстрілюють район Нікополя.

Із 5 серпня почалися обстріли Запорізької АЕС. Україна звинувачує в обстрілах атомної електростанції російські війська, а росія – українських захисників.

ООН закликала припинити військові дії поблизу ЗАЕС, а світова спільнота закликали росію покинути територію атомної електростанції.

18 серпня в Міноборони РФ заявили, що 19 серпня, під час візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до України, може статися "масштабна провокація" на ЗАЕС.

Також у Збройних силах Росії заявили про можливу зупинку Запорізької АЕС, якщо обстріли триватимуть.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Свіжі дописи

  • Новини

Вночі армія рф атакувала енергооб’єкти на Сумщині

В ніч проти 6 травня російські окупанти завдали авіаційного удару по енергетичних об'єктах у Сумській… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Генштаб: ворог посилив атаки на Бахмутському напрямку, протягом минулої доби на фронті відбулося 125 боєзіткнень

На фронті протягом минулої доби відбулося 125 бойових зіткнень. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 36… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Швейцарія запросила Папу Римського на Глобальний саміт миру щодо України

Представники Швейцарії запросили Папу Римського Франциска на Глобальний саміт миру, який відбудеться відбудеться 15-16 червня у швейцарському… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Бахмутському напрямку українські оборонці відбили 32 атаки ворога

Протягом доби Генеральний штаб Збройних сил України зафіксував 103 боєзіткнення на фронті. На 9 напрямках… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Відкриття Євробачення-2024: представниці від України alyona alyona та Jerry Heil вийшли на доріжку з великоднім кошиком

В Мальме у Швеції відбулась урочиста церемонія відкриття міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2024». Це так званий… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Україна отримає від Rheinmetall прототипи далекобійних артснарядів

Україна отримає від німецького оборонного концерну Rheinmetall прототипи артилерійських снарядів, здатних уражати цілі на відстані… Читати більше

Sunday May 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.