fbpx
Сьогодні
09:42 18 Сер 2022

Більшість українців вважають, що під час війни країні потрібен сильний лідер, а не демократія, – результати опитування

Фото: ОПУ

Понад половина українців вважають, що державі під час війни більше потрібен сильний лідер, а не демократична система управління

Про це інформує Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Дослідження було проведено у липні на замовлення Громадянської мережі ОПОРА.

"Більше респондентів надають перевагу ідеї сильної держави/сильного керівництва, ніж демократії в країні. Також є підстави вважати, що на тлі війни запит на "сильну руку" зростає", зазначили соціологи.

Зокрема, 58% вважають, що для України зараз важливішим є сильний лідер, тоді як демократичну систему назвали важливішою лише 14% опитаних.

Опитування, КМІС

Фото: КМІС

Також, за те, щоб президент втручався у діяльність парламенту та уряду віддали свої голоси 79%. Таке втручання українці назвали виправданим для посилення оборони.

У тому, що розподіл повноважень важливо зберігати навіть під час війни, переконані 16%.

Опитування, КМІС

Фото: КМІС

Також 57% респондентів вважають, що під час війни влада має притягати до відповідальності громадян за поширення "шкідливих" для держави поглядів.

Водночас 37% переконані, що будь-хто повинен мати можливість публічно висловлювати свої погляди, не боячись переслідувань влади.

Опитування, КМІС

Фото: КМІС

До того ж, 52% заявили, що доцільність виборів після завершення воєнного стану менш пріоритетна.

На їх думку, після воєнного стану потрібно буде зосередитися на інших питаннях. Водночас 40% вважають, що важливо вчасно провести вільні та чесні вибори.

Дослідження складалося з двох частин: щоденникового опитування і телефонних інтерв'ю.

Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей, окупованих до 24 лютого).

Опитування проводилося серед дорослих громадян України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого).

 Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 3% – для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%.

Методом щоденникового опитування було опитано 100 респондентів. Польовий етап дослідження тривав з 6 до 15 липня. Всі учасники цікавляться подіями в Україні та за кордоном і майже щоденно споживають новини через різні медіа. Не менш ніж 30% учасників використовують російську мову для спілкування вдома.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: