fbpx
Сьогодні
16:05 15 Сер 2022

Рада офіційно закликає засудити ядерний тероризм Росії на Запорізькій АЕС

English version here

Фото: Getty Images

Верховна Рада закликає ООН, ЄС, Європейську раду, ОБСЄ, парламентів та урядів країн-членів МАГАТЕ засудити акт ядерного тероризму, який здійснює Росія на Запорізькій АЕС.

Про це йдеться у відповідній постанові, яку підтримав 301 нардеп, повідомили в "Енергоатомі".

"Верховна Рада України ухвалила Постанову № 7667 про звернення до ООН, ЄС, Європейської Ради, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламентів та урядів держав – членів МАГАТЕ щодо засудження акту ядерного тероризму, який здійснює держава-агресор на Запорізькій атомній електростанції в місті Енергодар", – йдеться у повідомленні.

У постанові українські парламентарі закликали міжнародне співтовариство застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема державної корпорації "Росатом", а також підприємств та організацій, що входять до її складу.

Також народні обранці закликають запровадити персональні санкції проти керівників "Росатома" та тих фізичних осіб, які відповідають за реалізацію політики Російської Федерації проти України.

Народні депутати пропонують парламентам та урядам країн, що входять до Міжнародного агентства з атомної енергії, звернутися до Генеральної конференції МАГАТЕ з вимогою призупинення дії привілеїв та прав РФ як члена МАГАТЕ, а також позбавлення Росії права голосу на засіданнях Ради керівників МАГАТЕ і можливості для держави-агресорки брати участь у різних програмах співробітництва.

Раніше ЄС та 42 країни закликали рф негайно вивести війська із Запорізької АЕС.

Зазначимо, що загарбники ледь не щодня обстрілюють найбільшу в Європі атомну станцію.

Через що Україна змушена була звернутися до світу з попередженням, що наслідки цих російських злочинів можуть бути рівноцінні застосуванню атомної бомби.

Днями небезпечну ситуацію обговорили на засіданні Радбезу ООН.

Учасники обговорення прийшли до спільного висновку, що місія МАГАТЕ повинна отримати доступ на станцію.

А РФ мусить вивести свої війська зі станції і повернути її під контроль законного власника. Росія це робити відмовляється.

Небезпеку для всього світу від дій РФ побачили навіть в Amnesty International. Там заявили, що росія використовує ЗАЕС як військову базу, що загрожує мирним жителям.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: