fbpx
Сьогодні
18:06 14 Сер 2022

ЄС та 42 країни закликали рф негайно вивести війська із Запорізької АЕС

English version here

Фото: getty images

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Відповідну спільну заяву від 12 серпня щодо ситуації на ЗАЕС опубліковано у неділю на сайті делегації ЄС при міжнародних організаціях у Відні.

"Ми закликаємо російську федерацію негайно вивести свої військові сили та весь інший неуповноважений персонал із Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць та всієї України, щоб оператор та українська влада могли відновити свої суверенні обов'язки в межах міжнародно визнаних кордонів України і законний оперативний персонал міг виконувати свої обов'язки без зовнішнього втручання, погроз та неприйнятно важких умов праці", – йдеться у заяві.

Було вказано на те, що це також "дозволить МАГАТЕ здійснювати верифікацію відповідно до зобов'язань України щодо гарантій у безпечних умовах та вчасно".

Євросоюз та 42 країни наголосили, що розміщення російських військових та озброєння на ядерному об'єкті "є неприйнятним і порушує принципи безпеки та гарантій, які всі члени МАГАТЕ зобов'язалися поважати".

Також вони висловили свою підтримку роботі МАГАТЕ та його гендиректора, спрямованій на надання допомоги Україні у сферах ядерної безпеки та впровадження гарантій у ході війни росії проти України, "поважаючи при цьому повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою".

"Ми рішуче засуджуємо використання росією дезінформації в її спробах виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне росію до відповідальності за її агресію, і росія має понести повне покарання за свої протиправні дії в Україні", – зазначається у документі.

Заяву було зроблено від імені Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Молдови, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Об'єднаного королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки, а також Європейського Союзу.

Як відомо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Зазначимо, що загарбники ледь не щодня обстрілюють найбільшу в Європі атомну станцію.

Через що Україна змушена була звернутися до світу з попередженням, що наслідки цих російських злочинів можуть бути рівноцінні застосуванню атомної бомби.

Днями небезпечну ситуацію обговорили на засіданні Радбезу ООН.

Учасники обговорення прийшли до спільного висновку, що місія МАГАТЕ повинна отримати доступ на станцію.

А РФ мусить вивести свої війська зі станції і повернути її під контроль законного власника. Росія це робити відмовляється.

Небезпеку для всього світу від дій РФ побачили навіть в Amnesty International. Там заявили, що росія використовує ЗАЕС як військову базу, що загрожує мирним жителям.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: