fbpx
Сьогодні
13:44 14 Сер 2022

Шотландія, перша у світі, прийняла рішення безоплатно надавати засоби гігієни, які необхідні під час критичних днів у жінок

Шотландія першою у світі запроваджує програму, яка безоплатно надаватиме засоби інтимної гігієни, які необхідні під час менструації

Про це пишуть Deutsche Welle та NDTV.

Як зазначили у виданні, програма почне діяти з 15 серпня.

У ЗМІ повідомляють, що засоби гігієни можна буде отримати у місцевих органах влади та освіти.

Таке нововведення стало можливим завдяки схваленому у 2020 році закону про право на вільний доступ до санітарно-гігієнічних виробів у громадських будівлях.

Шотландський парламент підтримав його одностайно.

Міністерка соціальної справедливості Шотландії Шона Робісон наголосила, що безоплатне надання доступу до цих засобів гігієни є основоположним для рівності та гідності.

А також усуває фінансові перешкоди для доступу до них.

Засоби інтимної гігієни, які необхідні під час менструації, вже були безоплатними для учнів і студентів, але цей закон зобов'язує забезпечити доступ до них будь-кому, пояснили у виданні.

Знайти найближчий пункт видачі можна буде завдяки спеціальному додатку PickupMyPeriod, який запустили за підтримки уряду Шотландії.

Довідка

Зазначимо, що кампанія за забезпечення жінок і дівчат безкоштовними засобами інтимної гігієни тривала ще з 2016 року.

Мета ініціативи "Free Period Products" полягала, серед іншого, і у зміні публічного сприйняття питання менструації.

Однією з представників кампанії була авторка закону про забезпечення засобами інтимної гігієни — депутатка Моніка Леннон із Лейбористської партії.

У 2017 році перша прем'єрка Шотландії Нікола Стерджен оголосила про наміри уряду країни втілити цю ініціативу в життя. Тоді країна стала першою, яка зобов'язалася забезпечити всіх, хто цього потребує, безкоштовними засобами інтимної гігієни.

Тоді перший міністр Шотландії Нікола Стерджен високо оцінила "новаторське законодавство" і сказала, що воно важливе для жінок і дівчат.

Відтоді шотландський уряд спонсорував проєкт у місті Абердин із надання безкоштовних засобів інтимної гігієни людям у малозабезпечених сім'ях.

А низка бізнесів — як-от ресторанів, пабів і навіть футбольних клубів — добровільно вирішила забезпечувати свої вбиральні безкоштовними засобами інтимної гігієни, зазначає The Guardian.

Для чого потрібно надавати безкоштовні засоби інтимної гігієни?

Існує явище менструаційної бідності (period poverty) — так називають неспроможність людей забезпечити себе засобами інтимної гігієни.

Їм на це не вистачає коштів. Як наслідок, вони використовують негігієнічні замінники (навіть газети й серветки), шкодячи своєму здоров'ю.

Як стверджують благодійні організації, що борються з менструаційною бідністю, вона так само негативно впливає і на психічне здоров'я людей. А в умовах пандемії коронавірусу проблема загострилася ще більше.

У Шотландії нещодавно вперше у світі ухвалили закон про безкоштовне надання засобів інтимної гігієни.

Подібні ініціативи наразі існують в обмеженому вигляді лише на рівні кількох американських штатів.

В Англії з січня 2020-го школи зобов'язані забезпечувати всіх, хто цього потребує, безкоштовними засобами інтимної гігієни.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: