fbpx
Сьогодні
20:23 14 Сер 2022

Україна увійшла в ТОП найзамінованіших країн світу: небезпека для довкілля

English version here

На розмінування знадобиться близько 10 років

Україна одна з найзамінованіших країн світу, адже майже третини площі – близько 200 тисяч кв. км – потребують розмінування.

Вибухонебезпечні предмети не лише забирають життя, а згубно впливають на довкілля від моменту потрапляння міни на землю та навіть після детонації, повідомляє голова Міндовкілля Руслан Стрілець у Facebook.

Як мінування шкодить довкіллю:

  • Руйнує ліс

Ліси – одна з найбільш вразливих до мінування екосистем. Адже від детонації займається суха трава та деревина, що може спричинити лісову пожежу. Якщо загоряння не сталося, уламки потрапляють у дерева. Через корозію рослина зазнає отруєння.

  • Загрожує продовольчій безпеці

На замінованій території неможливо вирощувати сільськогосподарські культури. Фермери змушені скорочувати площу оброблюваних земель, що створює тиск на ресурси та виснажує ґрунти.

  • Псує ґрунт

Фрагменти боєприпасів вивільняють у довкілля важкі метали, зокрема хром, цинк, залізо, мідь, ртуть. Ці речовини досягають ґрунтових вод і потрапляють у харчовий ланцюг людини і тварин.

  • Руйнує біорізноманіття

На міни часто натикаються тварини. Розгублені й налякані, вони покидають територію і масово мігрують. Часто нові території не мають відповідних умов для існування виду, через що біорізноманіття скорочується.

  • Заважає берегти заповідники

"Коли територія замінована, спеціалісти не мають доступу до заповідників. Процеси збереження території ускладнюються. Заповідник, обсипаний мінами, існує "на папері". З часом природоохоронна структура перестає існувати", – зазначив Стрілець.

В Україні, за попередніми даними, вже знешкоджено понад 175,000 боєприпасів, обстежено територію площею 67,639 га. В цілому, на розмінування знадобиться близько 10 років. Однак допомога європейських колег може значно прискорити цей процес.

"Уже є гіркий досвід потрапляння українців на міни. Зараз тепла пора року. На звільнені території повертається життя. Закликаю всіх і кожного оминати потенційно небезпечні ділянки", – підкреслив Стрілець. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: